2022-10-21
【 企 理 乾 淨 抵 食 川 菜 • 烤 魚 皮 香 肉 滑 】꧁捌壹壹꧂ 好幾年前間唔中都會上大陸食下烤魚、打下邊爐,但自2019後就請我都唔會再番嚕´д` ;之不過喺香港又無幾間好食嘅烤魚咁,而咁啱發現早排好多人去的捌壹壹除左招牌冷鍋酸菜魚原來仲有烤魚!既然非藍店就決定一試!༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄↬ 重慶麻辣火鍋魚 $318原條清江魚超巨分量,啖啖肉兼無咩細骨,仲有配料金菇、豆卜、芽菜、青瓜,兩個人勉強KO到成條魚起骨炸香表面就基本,魚皮炸到非常香,表面仲有超多孜然粉,魚肉呈剛熟的狀態,非常嫩滑我地點咗BB辣,麻度剛剛好但辣度絕對唔BB,唔食得辣嘅要量力而為喔另外幾欣賞個鍋夠深,要打邊爐嘅話都唔會太難煮熟啲料 (食過幾間都係好淺兼得層辣油,好恐怖),不過煮得耐就略嫌少少鹹↬ 烤蒙古羊肉 $36↬ 烤牛厚切牛舌 $42↬ 烤五花肉 $32其實呢度野食選擇都幾多,除左酸菜魚仲有小菜、涼菜、重慶燒烤等試咗烤蒙古羊肉、厚切牛舌芯、五花肉,燒得好惹味,🦦仲形容好有大陸風味(笑)↬ 鮮果冰茶 $46推介!大大杯好多新鮮生果(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 抵飲又解渴!↬ 菠蘿沙冰 $45💬 味道不錯之
꧁捌壹壹꧂
↬ 重慶麻辣火鍋魚 $318
↬ 烤蒙古羊肉 $36
↬ 烤牛厚切牛舌 $42
↬ 烤五花肉 $32
↬ 鮮果冰茶 $46
↬ 菠蘿沙冰 $45
💬 味道不錯之餘環境比想像中四正,門面感覺幾整潔,川菜黎講算難得
ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦8.2/10 👱🏻♀️7.7/10
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 捌壹壹 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道13號地舖
📍 捌壹壹 (旺角)
旺角奶路臣街33號地下F號舖
✎#cty_銅鑼灣
✎#cty_中式
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬