2021-10-28
🇰🇷講到韓國烤雞第一個實係諗起Goobne,正當幾年前開始興韓國炸雞時,佢地就主打烤雞😎令到成件事更健康😍但又完全保留咗一樣咁正嘅惹味程度!都一兩年無去翻噠,今次知道佢地銅鑼灣店仲要有靚夜景所以就去咗😙🇰🇷今次揀嘅雞係果味蒜香烤雞($205)。呢款係Goobne其中一個好有特色,其他地方少啲有嘅烤雞,用咗特調蘋果檸檬醬汁🍎🍋加上蒜香烤雞,甜同咸之間有個好完美嘅比例,夾到十足,超級推介👍🏻而如果你問我揀有骨定無骨嘅話,我諗識食嘅人都會答你一定係揀有骨,從來有骨嘅炸/烤雞,肉質都會更嫰🤤🇰🇷飲品方面試咗打卡必選鯊魚之淚同埋簡單解膩嘅蕎麥茶😋前者主要係果味嘅雞尾酒🦈夠晒搶眼;後者估唔到佢比好大杯,茶香不俗。埋單三百四十蚊左右,性價比高,果然保持到水準。炸雞嚟講我食過好多間都好出色,但烤雞嘅話真係首選Goobne❤️