2024-08-31
💕🧸 【 𝓙𝓮𝓷𝓷𝔂 𝓑𝓪𝓴𝓮𝓻𝔂 珍妮曲奇 】 🍪🐻⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄做咗30幾年香港人,我決定當一回遊客——去排隊買𝓙𝓮𝓷𝓷𝔂 𝓑𝓪𝓴𝓮𝓻𝔂 😂🧸🍪曾經嚟過想買手信比台灣朋友,點知未到關門時間,曲奇早已售罄,閘都拉埋,結果鎩羽而歸💔呢日平日下午2:00到達,門庭若市之情景着實令我嚇一跳❗️原來香港每日都有咁多遊客😦 眼見似乎大陸人居多,另亦有日、韓及一d講英語嘅華人🇨🇳🇯🇵🇰🇷雖然要排隊,但隊伍移動嘅速度好快,都未及細看要買邊款已經輪到我! 赫然見到「只收現金」再次嚇一跳‼️好彩銀包剛好有點cash🥶 作為「偽遊客」,一個沒啥準備的「小白」,情急中問咗阿姐一堆問題:「邊款最出名?有咩size揀?可以擺幾耐?」從來唔憂做嘅佢冇掃我出門口其實已經好好🤣 笑容可掬就肯定唔會,頂多木無表情、耐住性子回答,態度都算係咁😆旁邊擺咗新推出嘅「日式芝士蛋糕」($100/盒)🆕 阿姐話得返最後幾盒,要買就快🧀 但冇圖睇,而且唔擺得耐,又要雪雪櫃,因此作罷🙂↔️最後買咗「四味奶油曲奇」大、細各一盒,以及「夏威夷果仁可可脆片」一盒,擺低 $340(數都唔得閒計)💸 功成身退🙌🏻招牌「四味奶油
做咗30幾年香港人,我決定當一回遊客——去排隊買𝓙𝓮𝓷𝓷𝔂 𝓑𝓪𝓴𝓮𝓻𝔂 😂🧸🍪 曾經嚟過想買手信比台灣朋友,點知未到關門時間,曲奇早已售罄,閘都拉埋,結果鎩羽而歸💔
呢日平日下午2:00到達,門庭若市之情景着實令我嚇一跳❗️原來香港每日都有咁多遊客😦 眼見似乎大陸人居多,另亦有日、韓及一d講英語嘅華人🇨🇳🇯🇵🇰🇷 雖然要排隊,但隊伍移動嘅速度好快,都未及細看要買邊款已經輪到我! 赫然見到「只收現金」再次嚇一跳‼️好彩銀包剛好有點cash🥶
作為「偽遊客」,一個沒啥準備的「小白」,情急中問咗阿姐一堆問題:「邊款最出名?有咩size揀?可以擺幾耐?」從來唔憂做嘅佢冇掃我出門口其實已經好好🤣 笑容可掬就肯定唔會,頂多木無表情、耐住性子回答,態度都算係咁😆旁邊擺咗新推出嘅「日式芝士蛋糕」($100/盒)🆕 阿姐話得返最後幾盒,要買就快🧀 但冇圖睇,而且唔擺得耐,又要雪雪櫃,因此作罷🙂↔️ 最後買咗「四味奶油曲奇」大、細各一盒,以及「夏威夷果仁可可脆片」一盒,擺低 $340(數都唔得閒計)💸 功成身退🙌🏻 招牌「四味奶油曲奇」口味包括:
🟡奶油花:
就一個字——「酥」❗️這應該是其最大賣點吧😏 牛油香氣誘人,不會過甜🧈 的確幾好食,冇投訴🙌🏻 🟤咖啡花:
咖啡味濃淡得宜,相信咖啡迷會大愛☕️口感也是酥脆酥脆的,唔錯☺️ 🟠脆牛油:
口感較實,沒有「奶油花」的香酥,呢款比較普通🐮 🟣提子燕麥:
在燕麥曲奇中加入細小提子顆粒,隱約嚐到甜甜嘅提子味🍇層次豐富又不會喧賓奪主,好食喎😍 🌰「夏威夷果仁可可脆片」:
呢款第二受歡迎,所以買咗😌 但品嚐過曲奇後,覺得佢平平無奇,甚至可以話係淡而無味🙈薄薄一片,又不是特別脆,沒啥口感,最後我拿去拌乳酪吃了😅 總括來講,「四味奶油曲奇」香酥非常,會令人不自覺一塊一塊的吃下去,的確有其吸引之處👍🏻🧡而 「夏威夷果仁可可脆片」相比之下較失色,個人認為可以pass😌 至於那些「值不值得排隊」、「值唔值呢個價錢」等問題不在我關心之列,閣下自決嚕🤗 ⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
🍪四味奶油曲奇(大)($150 /640g)
🧈四味奶油曲奇(小)($80 /320g)
🍫夏威夷果仁可可脆片($110 /255g) ⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
⋄
📍地址:珍妮曲奇 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道54-64號美麗都大廈1樓42號舖 ⋄