2021-10-13
🇭🇰 世記上海麵店@ 𝕋𝕒𝕚 ℙ𝕠 由細食到大嘅熟食中心(前身係大排檔嚟㗎!)🏢以前幼稚園已經去大排檔個邊,到中學、讀U同做野,Weekend又會去食野。咁啱Weekday放假,決定入大埔墟食返碗麵同渴求咗好幾日嘅西多士🤤🔸 炸雞翼粗麵/炸豬扒幼麵 $𝟒𝟎熟食中心有潛規則大家都知。嚟到世記如果要飲野,就可以坐喺蘇記、林記、添仔記、銓仔記。識食一定係食粗麵,但男朋友竟然嗌幼麵🤯個人認為粗麵有口感同飽肚得多,而且世記唔會煮得太淋,有咬口麵芯又唔會生🍜湯底較淡,面頭灑咗蔥碎及要咗少少辣椒油。怕辣的我極後悔要咗辣椒油🌶少少都搞唔掂。炸雞翼就一定油膩㗎啦,一上枱外皮脆卜卜,咬落勁juicy😋炸完嘅雞翼依然多汁唔會乾爭爭。最厲害係炸漿唔會厚,薄薄一層已經好夠。不過真係要襯熱食,凍咗仲油而且唔脆了。
🔸 炸雞翼粗麵/炸豬扒幼麵 $𝟒𝟎