2022-05-28
《#Western_taltal | #TsuenWan_taltal 》🇭🇰 𝕆𝕝𝕚𝕧𝕖 ℂ𝕒𝕗𝕖 @ 𝕋𝕤𝕦𝕖𝕟 𝕎𝕒𝕟呢間餐廳已經係荃灣好耐,因為佢位置好特別,喺天橋下面角落位,都幾隱蔽!不過有個大燈牌係門口寫上餐廳名,到晚上特別搶眼👀當日雖然好大雨,但餐廳幾多人,仲有唔少人嚟慶祝生日🎂食物選擇都幾多,見2人套餐好抵食,仲有雪花冰做甜品🍧好快就落完單。點知到成餐飯埋尾就失望....兩個人的幸福 𝐇𝐚𝐩𝐩𝐢𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨 (2人餐) ⇢ ᴀᴘᴘᴇʀᴛɪᴢᴇʀ - 是日餐湯 + 是日沙律 ᴅᴀɪʟʏ sᴏᴜᴘ + ᴅᴀɪʟʏ sᴀʟᴀᴅ沙律加入咗昆布同蟹籽,口感一流,沙律醋夠開胃。餐湯係羅宋湯,夠哂濃味又多料🥬飲落似扒房嘅羅宋湯,帶少少辣味。⇢ ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉 sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ sᴏғᴛ-sʜᴇʟʟ ᴄʀᴀʙ & ᴍᴇɴᴛᴀɪᴋᴏ ɪɴ ᴄʀᴇᴀᴍ sᴀᴜᴄᴇ 軟殼蟹插係麵條中間🦀炸過的軟殼蟹金黃唔油膩唔腥,忌廉汁意粉夠creamy,兩樣一齊食好夾!😋⇢ ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 西班牙黑毛豬𝟷𝟻𝟶ɢ 配 原隻野生芝士虎蝦
⇢ ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 西班牙黑毛豬𝟷𝟻𝟶ɢ 配 原隻野生芝士虎蝦 ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ᴘᴏʀᴋ 𝟷𝟻𝟶ɢ ᴡɪᴛʜ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴋɪɴɢ ᴘʀᴀᴡɴ $𝟸𝟾𝟾
石燒嘅西班牙豬及虎蝦,上菜時滋滋聲🔥好惹味!黑毛豬唔肥,喺石板上燒得剛剛好,又夠juicy易咬。虎蝦有點細隻,只夠一人份。蝦下半身切開對半淋上芝士🧀食落啖啖肉,蝦味濃郁,唯獨份量差少少。
⇢ ᴅᴇssᴇʀᴛ - ᴊᴇʟʟʏ
超級失望的部分🥺由落單到上菜都冇講過冇雪花冰提供🍧點知突然就咁放低咗2杯加咗汽水嘅啫喱......
問問待應,佢答:「其實我地整雪花冰部機一直都壤嘅,我地會上返啫喱或者蛋糕比客人」🫠 如果落order時講埋會更好,或者壞咗咁耐都應該改返menu...?
⇢ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ - ᴍᴀʀɢᴀʀɪᴛᴀ
先不論味道如何,待應落單連margarita 都唔知係咩😓扮明就走咗去,食到一半要搵另一個待應再落🤯而整體味道中,citrus味不見了,女士享用時會覺得較難入口,同一段Margarita 唔同。
———
📍 Shop G4, G/F Grand City Plaza,1-17 Sai Lau Kok Road, Tsuen Wan | 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $200up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #荃灣_taltal