2024-01-31
慶祝紀念日諗食咩?第一個諗法就係食法國菜,浪漫又優雅💕,最近無紀念日慶祝,不過慶幸quit咗一份自己唔鍾意嘅工就當慶祝一下係東涌行完outlet搵下附近餐廳,見到依間【Basic Bistro】係新開餐廳仲要係法國菜🇫🇷即刻去試下。眼花撩亂下waiter 推介咗幾款菜式比我地,我地都叫咗幾款試下~🧅Soupe a l‘Oignon $98Soup 叫咗我食法國菜必飲嘅法式洋蔥湯,奶油吐司鋪面,配合香濃瑞士芝士、濃烈洋蔥打造出一碗香濃洋蔥湯,入口滿滿洋蔥再有拉絲芝士,邊食邊飲湯,味道方面無可挑剔,一定要試👍🏻🦐Chorizo Garlic Prawn $172Waiter 推介必試Appetizers👑,話每個客人食完都讚👍🏻咁一得要試下,又真係好推介!首先係滿滿蒜味,然後有輕微辣味,薯仔片同香腸片「索」滿香濃醬汁超惹味,蝦好鮮嫩,蒜蓉包即叫即整,熱辣辣好脆口,signature 菜真係有原因~🍝Seafood Linguine $192時令雜錦海鮮鮮味十足,扁麵掛滿車厘子蕃茄醬,酸酸甜甜好開胃,麵量都多2個人食啱啱好🐽Kurobuta Pork Rack $252真空低溫製作黑毛豬肉質
🧅Soupe a l‘Oignon $98
🦐Chorizo Garlic Prawn $172
🍝Seafood Linguine $192
🐽Kurobuta Pork Rack $252
真空低溫製作黑毛豬肉質嫩滑,醬汁方面好有心機,主要用蘑菇醬調味,配碟蘋果泥香甜帶出黑毛豬另一風味,薯仔同茄子用醬汁烤到好惹味,每一道食材都發揮出不同口感同味道
🥞Crêpes Suzette $78
經典法式甜品— 法式橙酒班戟,食之前倒上橙酒點火,視覺畫面好靚,依款甜品用牛油、橙、班戟、雪糕組成,香甜帶點酒香味,第一次食依款法式甜品,覺得味道好特別😋
🌱VIRGIN GRAPE MOJITO $62
青提加入薄荷葉及梳打水,勁fresh同清甜,依杯MOJITO 真係有青提肉食到㗎,仲好大粒!依杯係另一位waitress 推介嘅皇牌嚟👑
Basic Bistro
📍地址: 東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店1樓102號舖