2016-03-01 1404 views
茶餐廳最能夠感受到嘅係快!靚!正!豬先生係茶記粉絲 今日豬先生 豬小姐就尼到新華茶餐廳打躉捧場門口前放住兩個包櫃 裏面放住好幾種茶記必備嘅包款 例如菠蘿包 雞尾包 卷蛋 椰撻 蛋撻等等 懷舊風味出哂尼 都幾多街坊幫襯喎 唔講咁多啦 入去嘆番個茶餐先入到去岩岩好有張卡位唔洗等 新華有兩層嘅 地方幾大 都算闊落 比一般茶記算乾淨企理諗都唔洗諗 豬先生叫左個特餐 有沙嗲牛肉麵 火腿奄列同餐包 而豬小姐就叫左個米粉餐 特別在可以唔配米粉改配粉絲 有得揀粉絲係茶餐廳的確少見 一於就食榨茶肉絲粉絲啦 在茶記飲奶茶多奶是常識吧哈哈 再整番個蛋撻添落單後 好快香噴噴嘅酥皮蛋撻就到啦 熱辣辣夠哂鬆脆 蛋漿出哂煙 又香又滑 新鮮出爐果然唔同啲 五個半好抵食!飲啖奶茶濕濕口先 多奶奶茶真係無得頂 奶味重得尼香醇 唔會搶走哂茶味 紅茶底帶甘唔會有苦澀味 好正呀隔渣做得好 飲到底唔會有過量茶渣 抵讚我地認為茶餐廳嘅奶茶真係最有味道同風味架餐包無嘜特別 不過質感就幾軟熟嘅 火腿奄列幾大件 蛋就熟左啲啲 豬小姐比較喜歡有蛋汁流出尼嘅感覺 火腿絲幾足料 食落都唔算太油膩 加啲啲鹽係面食仲登登登登 到主菜沙嗲牛肉麵同榨
茶餐廳最能夠感受到嘅係快!靚!正!豬先生係茶記粉絲
沙嗲牛肉麵
登登登登
到主菜沙嗲牛肉麵同榨茶肉絲粉絲啦
尼碗沙嗲牛肉麵貌似唔多沙嗲汁 但將佢撈均哂就會發現係足夠嘅
麵底煮嘅時間剛剛好 無過硬或過林嘅跡象 尼種質感perfect!牛肉有成十幾舊 沙嗲味濃郁有口感 一啲都唔韌
真係想食完再食 好味道呀!
榨菜肉絲粉絲
而榨菜肉絲粉絲亦帶尼驚喜 粉絲係比較粗身嘅 有啲似檬粉
唔係我地所想像嘅幼身粉絲 佢質感爽口唔太索水 配合埋微辣嘅榨菜肉絲汁 幾惹味 唔錯
如果用番傳統嘅粉絲索一索個湯汁 我認為會更好呢
兩個人加埋七十幾埋單絕對合理 另外幾得意嘅係 唔想要餐飲可以轉做啫喱
侍應叔叔全部都好有禮貌 得閒仲會過尼同您吹番兩嘴 其中一個叔叔 見我地share緊個蛋撻 講左句:''你一啖我一啖 係咪特別匙v呢?'' 好搞鬼
尼種風味同感覺 真係令我地好意想不到而且係難得一見嘅
新華 我地會再尼搵你的
2016-02-24
$40 (Lunch)
酥皮蛋撻
沙嗲牛肉麵