媽媽生日,決定帶佢去食餐好既,諗黎諗去都唔知食咩好,咁岩同事講開,岩岩去完棕櫚閣食buffet話唔錯,於是我又打去訂位,決定同媽媽去試下!餐廳雖然唔算好大,但座位與座位之間都有足夠既空間,坐得舒服!食buffet梗係要先睇下有咩食先啦,出去行左個圈,發現食物種類都幾多喎,有冷盤、熱盤、刺身壽司、仲有鐵板燒烤!當然更加唔少得既沙律bar、水果、甜品同飲品,應有盡有!行完一圈已急不及待要出動拎野食喇!當然要先找亮點 - 亞拉斯加雪蟹爪啦 (心心眼)蟹肉口感結實,富海水味,而且好多肉,正呀再黎加拿大翡翠螺、甜蝦、紐西蘭青口、法國香草龍蝦仔甜蝦鮮甜口感爽口,青口味道都唔錯,但口感比較有咬口!小蝦蝦味道清甜!buffet必食 - 刺身有三文魚、希靈魚、吞拿魚等等,刺身幾新鮮,鮮甜肥美,尤其係三文魚,拎完一碟又一碟 飲品方面,除左咖啡、奶茶、檸茶外,仲有鮮橙汁、蘋果汁、西柚汁。 每位餐廳仲送一小盤海膽刺身同埋蟹子沙律配有紫菜,可以包住海膽一齊食,唔錯!海膽都幾新鮮,而蟹子沙律有足夠既沙律醬,同樣好食!媽媽就唔太鐘意生冷野,所以佢主打熱盤媽媽第一時間就衝去排香煎鵝肝,超多人排隊,一定好好食喇鵝肝口感

香煎鵝肝

行完一圈已急不及待要出動拎野食喇
!當然要先找亮點 - 亞拉斯加雪蟹爪啦 (心心眼)

蟹肉口感結實,富海水味,而且好多肉,正呀

再黎加拿大翡翠螺、甜蝦、紐西蘭青口、法國香草龍蝦仔
亞拉斯加雪蟹爪

buffet必食 - 刺身
冷盤

刺身

每位餐廳仲送一小盤海膽刺身同埋蟹子沙律

媽媽就唔太鐘意生冷野,所以佢主打熱盤

媽媽第一時間就衝去排香煎鵝肝,超多人排隊,一定好好食喇
燉燕窩雙皮奶

鵝肝口感軟滑,好creamy,咬落去果陣甘香味一直0係口腔內迴旋,配埋鬆軟既麵包,別有一番風味,超正!難怪咁多排隊啦!

鐵板燒烤 — 羊架

羊架帶小小騷味,肉質嫩滑多汁

鐵板燒虎蝦: 大大隻,肉質爽口,雖然係用鐵板燒,但仍保全左肉汁

食到7成飽,甜品時間絕不能錯過,呢度有好多款甜品,有蛋糕、奶凍、涼粉,超多選擇,而我最鐘情既係燉燕窩雙皮奶

甜品

行過見到已聞到勁香,燕窩燉蛋整得好滑,上面有燕窩好滋潤,仲好香蛋味,正呀!

海膽刺身配紫菜

最後仲要食返兩個Movenpick先收工,好滿足呀
香煎鵝肝
亞拉斯加雪蟹爪