2018-02-17
一般粥底火鍋都是先蒸海鮮,令海鮮精華流到鍋底的粥底後再加入粥以煮成的。最近試了一個是真的用粥水去煮熟海鮮及配料,再加入綿綿白粥煮成鮮味海鮮粥。試過一次後令我回味無窮。8點左右整間餐廳都幾乎滿座,不過原來餐廳仲有二樓的,所以食客不斷,當中好多都係熟客。一坐底已經送上一碗沙律,都用左好新鮮的蔬菜,加埋我最愛的胡麻醬,先REFRESH一下味蕾。首先粥底已經有幾種唔同口味,粟米﹑紫薯﹑椰子同埋甘筍,而且仲會耐唔耐轉口味的期間限定。一人一個粥底火鍋,6種時令海鮮,精選配料和3款自選配料。時令海鮮真係好新鮮,這次食的係蜆﹑貴妃蚌﹑沙白﹑鮑魚﹑蝦和蟹。可以見到所有海鮮都係新鮮而且活生生的,鮑魚仲識郁,蝦仲會跳,蜆仲會打開合埋。而且每隻海鮮都好大隻,其實淨係食哩6款海鮮都已經好回本,因為真係好鮮甜味美。鮑魚夠厚身。蝦夠鮮同爽口。如果唔知要煮幾耐唔緊要,因為每張枱都貼左提示紙,話俾你知唔同既海鮮分別要煮幾耐先可以食。食完配料之後,餐廳會送上火鍋套餐的配料,款式都好多,份量就唔算多。咁樣就可以每樣都食下又唔驚會過飽(不過其實食晒都飽左8成)。配料拼盤的有美國豚肉﹑蔬菜﹑蘿蔔﹑粟米﹑丸類﹑燕餃等。自選配料2
一人一個粥底火鍋,6種時令海鮮,精選配料和3款自選配料。
鮑魚夠厚身。
蝦夠鮮同爽口。
配料拼盤的有美國豚肉﹑蔬菜﹑蘿蔔﹑粟米﹑丸類﹑燕餃等。
自選配料2個人一共選了6款。有魚皮﹑墨魚滑﹑鯪魚滑﹑肥牛﹑玉子豆腐和包心芝士丸。
本身對於自選配料的期望唔係好大,又覺得款式唔算多。
不過又估唔到肥牛都好鮮味.
仲有墨魚滑同鯪魚滑都真係手打既質素,淥熟之後仲係好彈牙同埋鮮味。
食到差唔多,店員會先將芋頭粒﹑紅蘿蔔粒等放入粥底,然後加入每日秘製的米糊,要一直攪到粥底滾起可以食。一定要記得攪住,如果唔係就會痴底。
個粥底真係吸收晒之前海鮮和配料的精華,成個粥底又綿又甜,本身選左粟米同波菜,兩個味都好清新好鮮甜。
成個粥都食晒,真係捧住個肚走。咁既質素加上價錢,真係不難明白點解哩度可以有咁多熟客。而且原來旺角區都有2間店舖,地點又方便,真係好值得一試。