2018-11-16 100 views
秋冬來了,又係打邊爐嘅好日子😋今日去咗銅鑼灣嘅8鍋臭臭鍋同朋友一人一鍋~一人一鍋就最好架喇,大家可以選擇唔同嘅口味呢度都有唔少嘅鍋底選擇,朋友就選擇咗呢度嘅招牌臭臭鍋,我就鐘意食辣,叫左台式麻辣鍋!飲品方面我就叫咗個芒果鮮奶沙冰,希望可以解下辣啦!調味料都有完美比例去比你參考,分別有豆瓣醬或者沙茶醬,我就覺得豆瓣醬比較惹味啲喇!🔶🔸招牌臭臭鍋🔸🔶好足料,望落去都覺得好大鍋!佢叫臭臭鍋係因為入面有臭豆腐,但其實聞落又唔覺得非常臭咼。湯底好味道,雖然我朋友選擇無辣,但都好惹味!我食左朋友嗰鍋嘅臭豆腐,臭豆腐一入口就黎料喇,都幾大味架,幾過癮!鐘意食臭豆腐嘅人一定會好鐘意食臭臭鍋!🔶🔸台式麻辣鍋🔸🔶睇個樣已經知道:正!我叫左中辣,飲左啖湯!辣度剛剛好,唔會太辣入唔到口,但又會辣得夠過癮,而湯底好濃!打邊爐邊少得牛肉?牛肉嘅份量都好多,又唔會太多肥肉!米血糕今次我第一次食米血糕,我以為好淋,原來入面係由米組成,好有咬口!加左入麻辣湯底,吸左麻辣味就跟惹味!有粉絲吸埋啲麻辣湯底就更加食到麻辣嘅威力好辣又好過癮呀!粉絲份量仲要唔少!呢個時候湯底已經越食越辣,再加埋泡麵收尾,吸左麻辣湯嘅味道,加上泡
秋冬來了,又係打邊爐嘅好日子😋

飲品

飲品方面我就叫咗個芒果鮮奶沙冰,希望可以解下辣啦!

調味料

招牌臭臭鍋

🔶🔸招牌臭臭鍋🔸🔶
台式麻辣鍋

🔶🔸台式麻辣鍋🔸🔶
牛肉

打邊爐邊少得牛肉?牛肉嘅份量都好多,又唔會太多肥肉!
米血膏

米血糕
粉絲

有粉絲吸埋啲麻辣湯底就更加食到麻辣嘅威力
好辣又好過癮呀!粉絲份量仲要唔少!
泡麵

呢個時候湯底已經越食越辣,再加埋泡麵收尾,吸左麻辣湯嘅味道,加上泡麵嘅咬口,係味覺上嘅享受呀!
食到咁辣,好彩有我之前叫咗個杯芒果鮮奶沙冰解辣,沙冰好濃芒果味,仲好大杯添!
鹽酥雞

🔶🔸鹽酥雞🔸🔶
另外我同朋友仲叫左個小食鹽酥雞,鹽酥雞外皮炸得好脆,味道都好好,唔會太咸,入面嘅雞肉都好嫩!

呢度嘅鍋每個都各有特色,我同朋友叫嘅鍋都好惹味之餘又多餸,價錢又唔算貴!希望下次可以試埋其他鍋啦!
Type of Meal
Dinner