2024-01-18
今日喺世貿中心4樓呢間壹北棧食午飯,叫咗佢哋嘅午餐食,午餐包括一個煮主食,三道小菜和一杯飲品,對於午餐嘅份量來講非常豐富喎。餐廳裝修好友現代感,俾人一種好前衛嘅感覺,好似置身係藝術館。座位以梳發坐為主,坐得好舒服。三色台灣香腸配魯肉飯(午餐)噢,台灣魯肉飯已經係一個夠咗打動人心嘅招牌美食🍚,今次有幸品嚐到搭配上三色香腸,真係雙重驚喜。首先,個魯肉飯嘅滋味非常正宗,飯粒軟硬適中,每一粒飯都飽吸咗醬油同肉香,肉塊又嫩又多汁😋,淋上嘅肉燥醬汁更係馥郁芬芳,令人一啖接一啖。而啲三色香腸嘅色澤鮮豔吸引,🌭觸感彈牙,味道鹹香濃郁,而且脂肪同肉嘅比例恰到好處,煎至啲邊緣微微焦脆,正正係我對完美香腸嘅幻想。光係聞佢嘅香味就已經令人食指大動,再配上魯肉飯,彷彿正宗街頭小吃嘅情調一下子就嚟到面前。成個餐點設計都非常周到,🥒涼拌黃瓜嘅清新爽口同四季豆嘅微辣,🌶️都係為咗中和肉類帶嚟嘅濃重,確保餐後唔會覺得過於油膩。🥚流心黃喺細心嘅烹調技巧下達到咗剛剛好嘅狀態,咬落去同肉汁同流成河,幸福感爆棚。從口味到配搭,再到菜品嘅擺設,喺呢一餐當中都可以感受到廚師嘅細心同埋對美味嘅堅持,👍🏻一碗好嘅魯肉飯配以適合嘅小菜,就
從口味到配搭,再到菜品嘅擺設,喺呢一餐當中都可以感受到廚師嘅細心同埋對美味嘅堅持,👍🏻一碗好嘅魯肉飯配以適合嘅小菜,就係這樣子簡單又滿足。心情欣喜😌,食物幸福感滿分🌟, 無可挑剔嘅午餐,絕對達到「色香味俱全」嘅台灣小吃經典。下次再來,一定會將呢處嘅美食推薦畀更多嘅朋友,共同分享呢份獨特嘅美味體驗。🎉
一於飲一杯台灣特有暖笠笠冬瓜茶,冬瓜茶甘香又甜美,但又唔會太甜,飲落去非常舒服。