2021-09-05
今朝又入元朗真的很興奮,唔記得幾時開始,去到元朗既早晨第一餐都會嚟師傅仔食,佢哋既早餐係元朗嚟講算cp值最高的了。疫情未過,物價已飛,但師傅仔早餐一直都系呢個價位。幫襯多年,點解突然寫食評?皆因今朝發生件小事,我覺得要表揚一下。先講講食物質素,我例牌食B餐沙牛轉通粉,沙牛味唔濃但OK,通粉索嗮湯汁又唔會好淋之之,但最大賣點係塊跟餐既奶醬多,外脆內軟,一般茶餐廳餐包不能比擬,最後仲有一塊煎到脆扑扑既豬扒,cp值已勝附近同行。小事來了,今朝落單講好豬扒分開上,可以慢慢切,但嚟到既係放埋個碗入面,原本都無咩所謂,豬扒係碎件兩塊,都OK既,但問題係豬扒有個位有啲詭異,於是我同店員姐姐講要換,姐姐二話不說咁同我幫廚房講咗,廚房亦無咩不滿表情就整個塊比我。全程都有禮貌,無任何唔舒服感覺。其實真系小事,但係好多香港茶餐廳都會突然變了大事,唔肯換,鬧你,比說話你聽既茶餐廳比比皆是,所以我真心覺得師傅仔呢次值得拎出嚟表揚一下,希望服務繼續維持水平