2015-07-26
Shopping ge 時間過得特別快,行到成4點幾先至識得肚餓!行到Hysan,想起朋友之前講過有間懷舊設計ge餐廳,咁就自己去懷舊吓啦!😁一上到14樓已被懷舊裝修吸引了,餐廳設計好復古,好有70年代風味!餐廳招牌仲好有校徽ge感覺!😍店內有不少懷舊擺設,好特別,有D以前從未見過!但我最愛這個撥輪電話,還記得兒時外婆家有一個,係黑色的!從前每次到外婆家總愛玩玩那電話,真的很懷念!只可惜外婆已到天國,無機會帶佢嚟懷勉一下!😢🙈好嘞好嘞,係時候要叫嘢食嘞!打開餐牌一睇,有太多選擇,唔知點揀好……於是叫店員哥哥推介一下!😅店員好有耐性咁問問我ge愛好同要求,然後依我ge需要向我推介了幾款!最後我選了羅麥汁牛河 & 菠蘿粒粒冰!店員哥哥仲提我下次叫任何炒粉麵飯都可以加$叫特式飲品!服務真係好好,好貼心,超讚!👍👍《羅麥汁牛河》原來張相影得唔太吸引添!😅個醬汁甜甜哋,食落唔似瑞士汁,亦唔似豉油汁,呢隻秘制羅麥汁好正,味道夠特別!除咗個汁好味之外,牛肉亦要一讚,除咗份量唔少之外,而且牛肉唔靭,軟軟的!最欣賞的是河粉炒得唔錯,唔會粘埋一pat!最正係唔會好似傳統干炒牛河咁油膩,自己成碟食晒都唔會有
《羅麥汁牛河》原來張相影得唔太吸引添!😅個醬汁甜甜哋,食落唔似瑞士汁,亦唔似豉油汁,呢隻秘制羅麥汁好正,味道夠特別!除咗個汁好味之外,牛肉亦要一讚,除咗份量唔少之外,而且牛肉唔靭,軟軟的!最欣賞的是河粉炒得唔錯,唔會粘埋一pat!最正係唔會好似傳統干炒牛河咁油膩,自己成碟食晒都唔會有罪惡感😎!有點愛不惜手添!😍😋
《菠蘿粒粒冰》原來呢杯菠蘿粒粒冰ge冰係用菠蘿雪成的,大大粒,好有口感……真係超鍾意,以前學校canteen都有一片片菠蘿冰買ga!😍呢款用菠蘿雪成ge冰好處在於就算D冰融咗,亦唔會令杯飲品變淡,呢設計真有心思!👍👏而且飲品底部仲有菠蘿碎粒添ga!😋
雖然今日試唔到朋友所講ge抵食下午茶,但以原價食也相當滿意,因為餐廳環境同店員服務態度都好好,而且仲要無加一服務收費添!下次一定要帶埋屋企人同朋友嚟,試埋其他食品!😀😆😍