2016-05-11
喺呢個年代,智能手機咁發達,一個人食早餐都係一種享受,享受一個人的寧靜與輕鬆,但不幸,幾張檯之隔坐住兩個阿姐喺度閒話家常,唔係想話佢地用普通話交談有咩問題,而係其中一個阿姐嘅聲量傳遍整間餐廳。我明白,呢度唔係圖書館,人地冇必要細聲講嘢,所以我都只係呻下,別無他意。好啦,入正題,小妹今朝空肚送完小朋友返左學校後,突然好想食炒蛋+薯餅。行左幾間餐廳後又返翻黎麥記,叫左份珍寶套餐 飲熱奶茶($31)先講講杯熱奶茶:茶味夠,但唔夠滑,如果多奶會好啲。薯餅:麥記真係有一套自家炸薯餅嘅法,落爐時撳倒數制,夠鐘會有響鬧提醒人拎起鯨鯨油,根住就可以入餅袋供客人享用,真係好欣賞佢地嘅薯餅炸出黎外脆內軟又鬆化,少會失手。英式鬆餅:經過烤焗後,邊邊少少Long,入面軟熟,加埋果醬同豬柳一齊食,雖然係又咸又甜,卻是出奇地夾;但現時麥記只提供提子味果醬,記得多年前係有士多啤梨味同提子味兩種口味嘅果醬供客選擇,而士多啤梨味更加係受歡迎啲,但後黎唔知係唔係供應商不再提供,士多啤梨果醬就無聲地消失了。炒蛋:今次嘅份量比較細左啲,多蛋突出,但熟左啲,以致不太滑。熱香餅:真心唔多欣賞麥記先將所需要嘅食材事先整熟後放入保溫
熱香餅:真心唔多欣賞麥記先將所需要嘅食材事先整熟後放入保溫櫃,到有客人點餐時先將所需要嘅材料整成產品奉於人客,但其實啲材料同新鮮二字已大欖都拉唔埋了;好次今次嘅熱香餅咁,本身已唔夠熱,個邊邊亦都擺到硬化左,牛油落落去溶唔到,扣分!!
最後:小妹其實好欣賞麥記嘅早餐時間(即上午十一點前) 奶茶同咖啡可以無限添飲,當然對我呢啲普通人奶茶咖啡呢一類飲品都係一杯起兩杯止,但對喜愛咖啡奶茶嘅人黎講,呢個優惠都係其中一個吸引人嘅地方,亦都希望麥記嘅員工幫人客添飲時唔好一幅厭惡樣,呢個係你公司嘅政策,請你地專重客人時亦專重你地間公司