2017-05-05
平日經常經過嘉麗園,但從來肚餓時未有記起這一家老店,今天心血來潮,來個簡簡單單的一人晚餐。相信元朗人都應該認識呢間粉面店,位置亦都好方便易搵,元朗大馬路(青山公路)間匯豐後一條街就係喇~門口有好大個招牌同banner,除左賣招牌菜,當然仲有成名作「大胃王」同「豪飲王」兩個挑戰啦!若非街坊可能未必知,嘉麗園每晚收舖後都必定清洗鋪面,所以衛生同店面乾淨程度都無容置疑。嘉麗園主打潮州粉面、牛腩牛雜、同各種工場自製嘅丸類食品,當然仲有潮州菜必備嘅自家辣椒油同醬料。因為是日一人晚餐,所以只有空間食一碗粉。因為選擇實在太多,令人心大心細,久經思量,終於揀左牛雜魚蛋河。碗粉賣相不俗,牛雜整齊排列碗上,牛腩汁同炸蒜蔥香混合起來,特別濃香撲鼻。呷一口濃稠上湯,開始浪漫又懷舊的潮式簡餐。嘉麗園用上幼身水河粉,幼滑、容易入口,而且每條河粉之間滲透著濃濃嘅上湯,令人食指大動,喜歡食河粉的朋友不容錯過!牛雜整體味道香濃入味,而且牛肚亦炆得軟滑,不過牛腸內油脂較多同埋有少少沙,影響整體感覺;魚蛋彈牙爽口,但與牛雜相比則較為失色。整碗河粉份量算不少,食完頓時有撐飽肚嘅感覺,很滿足!