2014-11-21
今日下午要過海開會, 放工後約埋朋友仔去食飯~大家都好耐冇見, 所以要搵一個好坐又坐得耐既地方先得.朋友介紹世貿中心有一間食台灣野唔錯, 所以就去試下.湯底濃郁, 而且似有藥材用枓淆製. 麵條揀左粗麵, 食落好煙un有咬口, 牛肉猶如碗麵名一樣, 半筋半肉, 炆得好淋, 好入味! 正!份量比想像中小...不過味道還不錯, 上面舖上有辣味既牛肚, 切得很薄, 但亦爽口.粉皮好晶塋, 加上辣油, 好嫰滑.秘製醬炒肉碎好好味, 茄子細細件易入口, 蘸汁足夠可充滿每件茄子. 送飯一流. 新鮮炸上, 香脆可口, 送酒又係一流.估計上菜後, 我地冷落左佢, 所以攤凍左. 當我想撈混d麵既時候, 變得一舊舊..好不容易才分到落碗, 拌麵食落口有點一pat pat, 好漿口...但味道係唔錯既...只可惜口感有點差....一款值得推介既小食, 看似普通生煎包. 但入面既肉汁相當好味而且juicy!肉汁味道有點似蒙古燒烤味道, 外層既包身亦脆脆地.朋友見隔離檯既食客叫左一款滷肉小菜, 好似幾吸引, 所以我地又學人叫, 不過職員推介我地食個煲會抵食, 所以都照order, 但上菜後又好似同隔離食客既有點分
大家都好耐冇見, 所以要搵一個好坐又坐得耐既地方先得.
朋友介紹世貿中心有一間食台灣野唔錯, 所以就去試下. 湯底濃郁, 而且似有藥材用枓淆製. 麵條揀左粗麵, 食落好煙un有咬口,
牛肉猶如碗麵名一樣, 半筋半肉, 炆得好淋, 好入味! 正! 份量比想像中小...不過味道還不錯, 上面舖上有辣味既牛肚, 切得很薄, 但亦爽口.
粉皮好晶塋, 加上辣油, 好嫰滑. 秘製醬炒肉碎好好味, 茄子細細件易入口, 蘸汁足夠可充滿每件茄子. 送飯一流. 新鮮炸上, 香脆可口, 送酒又係一流. 估計上菜後, 我地冷落左佢, 所以攤凍左. 當我想撈混d麵既時候, 變得一舊舊..
但味道係唔錯既...只可惜口感有點差.... 一款值得推介既小食, 看似普通生煎包. 但入面既肉汁相當好味而且juicy! 肉汁味道有點似蒙古燒烤味道, 外層既包身亦脆脆地. 朋友見隔離檯既食客叫左一款滷肉小菜, 好似幾吸引, 所以我地又學人叫, 不過職員推介我地食個煲會抵食, 所以都照order, 但上菜後又好似同隔離食客既有點分別, 不過算啦, 都黎到喇!
煲內其實仲有菜同花枝丸, 味道還不錯, 但滷肉偏肥, 本人就唔係好食到喇... 賣相十足大件牌既腐皮卷. 隨小食跟配一碟有芥末既蠔油醬, 初時都覺得幾有趣既配搭, 但點左D黎食, 又真係有驚喜, 與肉卷好夾. 不過食落又真係唔講唔知原來佢係蝦卷, 因為, 真係唔太食得出有蝦味...我只當係腐皮肉卷咁食.