2019-04-25
作為海鮮狂迷,唔想俾人劏到一頸血,最好就係去間高質既火鍋或者蒸鍋店過口癮,聽朋友介紹鎖定左尚鮮。咁岩發現做緊生日優惠,拿拿林訂座登記埋會員,一坐低就送左一大盆鱆紅魚刺身,仲有埋蠟燭好似生日蛋糕咁。 係日式餐廳以外食刺身總係冇咩期望,難得鱆紅魚結實彈牙,好有水準,壽星有得打卡又大讚新鮮好味。姬松茸冬瓜湯 拼 血池麻辣湯 ($136)難得朋友食得辣,第一時間就揀左個麻辣湯。 見冇得揀辣度都知唔會好嗆喉,對我地黎講只係入門級既麻辣,唔係好過癮。 反而姬松茸冬瓜湯有驚喜,姬松茸香味好特別,冬瓜煲腍左都好清甜,大家爭住食湯料。二人海鮮尚盛 ($228)單睇色澤已經知新鮮,有蟶子、大蜆、蝦、蠔同鱔片,以此價位絕不欺場。 淥幾秒變色已經食得,彈牙鮮甜,唔洗點醬都夠哂味。 尤其是蟶子、蜆同蠔同完全係king size,大大啖好滿足,食完即時有衝動encore。 老實講我同朋友都怕蠔同鱔片會腥,唔太敢食,點知完全冇呢個問題,海鮮絕對係呢度既拿手菜。特尚手切牛 ($180)手切牛都算厚切大塊,油花幾靚,食落腍滑有肉味,兩個人分岩岩好。四式丸尚盛 ($88)金沙鮮牛丸、松露豬肉丸、甜薯墨魚丸同芥末籽蝦丸淨係
金沙鮮牛丸、松露豬肉丸、甜薯墨魚丸同芥末籽蝦丸淨係聽個名都覺得創新,合埋眼都分得出每一款主打咩味既,個人口味覺得甜薯墨魚丸既甜味同我認知既丸類唔太夾。 最鐘意蝦丸真係食到彈牙既蝦肉,再一次證明係度叫海鮮類係冇錯。
就咁食或者淥幾秒浸湯都得,蝦膠好爽口鮮味冇得頂,食得出係岩岩炸起,如果油條可以炸到成舊都酥脆就更好。
Super food唔係度度食到,初試用黎打邊爐,食落清甜似芥蘭,即時自覺好健康。
適逢沖繩生啤祭,大大杯啤酒買一送一抵到爛。 意外地生啤麥味重得黎唔會苦,好易入口,我唔太好酒都輕鬆飲左大半杯。
近年越黎越少餐廳有心思搞花臣優惠,一晚連續兩個活動都受惠係開心既,下次黎要淨食海鮮食到飽。