2016-07-08
Steak workshop 位於火炭工廈, 原來己開業5年, 老闆兼大廚仍對他的 Steak 非常有熱情, 亦十分驕傲自己泡制的 Steak及美食, 跟我地分享他的煮食心得還興奮雀躍, 非常難得。Workshop 以私房菜形式經營, workshop 較free, 食客可以走入廚房偷師或跟大廚交流入廚心得, 亦可以自携食物及酒水, 免開瓶。以下是特定的晚餐餐牌 ($350 per head);1. Green Salad with pan fried Sea Scallop2. Steak (US black Angus Riberye / Black Angus Striploin / Lamb Rack / Spanish Pork Collar / Tiger Prawn – 3 pcs)3. Pasta (everyday special)4. Soda drink / juice / ice-cream free好耐無玩, 可等食消磨時間輕鬆吓。今晚幾 full 吓, 我地被安排坐入廚房, 睇住大廚煮, 其間不斷聞到陣陣香味, 越聞越肚餓, 幸好廚房冷氣夠, 抽煙系統強勁,
以下是特定的晚餐餐牌 ($350 per head);
3. Pasta (everyday special)
4. Soda drink / juice / ice-cream free 好耐無玩, 可等食消磨時間輕鬆吓。 今晚幾 full 吓, 我地被安排坐入廚房, 睇住大廚煮, 其間不斷聞到陣陣香味, 越聞越肚餓, 幸好廚房冷氣夠, 抽煙系統強勁, 不然坐係度吸油煙都吸飽。 大廚煮左5年難得仲煮得享受 耐唔時有食客入廚房跟大廚吹水, 也有入來讚食物好味的食客, 係度食野好 freel 好 relax。 樽裝汽水、果汁、茶、即磨咖啡、雪糕自取任飲任食 黑松露帶子沙律
帶子用上剌身級, 勁大隻, 上面放上勁多黑松露。
羊架上檯時還在x血, 看得我有點怕, 最怕食肉見血, 像茹毛飲血似的, 好嘔心, 幸好等左陣, 肉汁收番後, 血水不見了, 讓我安心享用。
牛肉以紅酒汁炆得腍滑入味, 牛肉食得出淡淡的紅酒香, 意粉不過腍, 爽彈, 撈埋芝士香草醬食, 好食到不得之了, 係我食過最好味的紅酒燴牛肉意粉。