2023-09-10
泰菜大家食得多,但泰豬鍋真係第一次聽,今次就同朋友去試呢間泰豬鍋,可以一次過食燒肉同打邊爐,仲有6款泰式湯底比大家揀。餐廳位置都好方便,係Times行過去都係4-5分鐘。入到去餐廳見到有set鼓,原來餐廳會同唔同live band and busker合作,雖然去當晚未有表演,但餐廳都好熱鬧好有氣氛。前菜🥗泰式芭拉魚露拌木瓜沙律正宗泰國味,酸酸辣辣好醒胃,木瓜絲都好清爽,鐘意木瓜沙律ge朋友一定要叫🦪宮城縣生蠔刺身一口杯🦪估唔到泰菜都有生蠔食😍生蠔杯配左特製泰式辣醬,新鮮得黎好spicy,好刺激,不過味道偏辣,怕辣ge朋友仔要叫定杯野飲呀!🤣主菜🥩泰豬鍋燒肉拼盤我地點左牛肉豬肉拼盤,可以係6款湯底入面揀2款。今次我地揀咗小火山牛骨湯同香茅椰汁雞湯。牛骨湯香甜濃味,但椰汁雞湯真係好出色,濃濃椰汁香,加少少酸,濃而不膩,蔬菜竹笙同翠肉瓜都吸晒湯底ge味道,大家都食唔停口👍🏾至於肉方面都好給力,有2款牛2款豬。美國封門柳肉質爽脆有咬口,而肩胛翼板同黑毛豬梅花肉都啖啖肉,至於無骨豬腩肉油脂較多,燒起黎充滿油香🤩🤩另外再叫左個🥢泰式豬梅花肉片🧡🧡呢個真心有驚喜,豬肉同蛋拌勻後燒,肉質好滑同有蛋香
前菜🥗
泰式芭拉魚露拌木瓜沙律
🦪宮城縣生蠔刺身一口杯🦪
主菜🥩
泰豬鍋燒肉拼盤
至於肉方面都好給力,有2款牛2款豬。
油脂較多,燒起黎充滿油香🤩🤩
另外再叫左個🥢泰式豬梅花肉片🧡🧡
呢個真心有驚喜,豬肉同蛋拌勻後燒,肉質好滑同有蛋香,用黎打邊爐一樣無得輸,大大塊肉好滑仲吸到晒湯汁ge味道
飲品🍸
椰青🧡打邊爐食燒肉飲椰青真係好爽🥳
另一杯叫左勿跑扮(coconut smoothie)
椰汁味濃,唔太甜,好解渴~