2017-10-09 202 views
近來係酒樓食完個龍蝦伊麵底,食過返尋味,見哩間五十幾六十就有半隻龍蝦仔嘅麵,就睇下佢有乜咁巴(酒樓食大家都知要咩價錢啦)車仔麵哩間離講真係都幾貴,持住有龍蝦做招牌,將所有餸嘅價錢拉高。點解提到哩樣野,就係因為係咁係舖頭個電視聽到標榜自己“唔洗攞到咁盡嘅”不過,價錢高唔高唔係重點,值得食嘅幾十蚊又有乜所謂。講到個麵,係自己有過失,直角車仔麵啲麵應該會係粗幼生麵,離到先知係伊麵底哩類麵比起其他麵係勁吸湯,正常見到件龍蝦都會巴不得食左先,但問題就離哩個咁吸湯嘅麵,食得龍蝦離,成個麵都發漲晒可能係專登有咁嘅原理,但在於我離講,完全倒胃口唔想食個麵寧願去飲兩啖湯試下個湯底,味度其實係唔錯,夠晒濃厚嘅蝦味又唔肥膩不過有點可惜嘅係真係同蝦殼湯差無幾(定係其實我期望太高)這湯底應該是主角?還是龍蝦才是?若果真係後者,那就實在太強差人意(因為隔離同名舖都有得食龍蝦湯底,但就冇龍蝦)件龍蝦因經過淆湯嘅過程,完全失去晒海鮮肉嘅果種新解彈牙嘅口感,塊肉咬落去係硬實實架(其他餸就唔特別提了,不差便可,順帶一提其他餸係會另上)我諗當初入錯門口,淨係試個龍蝦湯我不致於咁失望,而且果邊又冇咁迫,啲呀姐禮貌好啲,哩面個

不過,價錢高唔高唔係重點,值得食嘅幾十蚊又有乜所謂。

可能係專登有咁嘅原理,但在於我離講,完全倒胃口唔想食個麵
寧願去飲兩啖湯試下個湯底,味度其實係唔錯,夠晒濃厚嘅蝦味
又唔肥膩
不過有點可惜嘅係真係同蝦殼湯差無幾(定係其實我期望太高
(其他餸就唔特別提了,不差便可,順帶一提其他餸係會另上)我諗當初入錯門口,淨係試個龍蝦湯我不致於咁失望,而且果邊又冇咁迫,啲呀姐禮貌好啲,哩面個呀姐,我一入踏入間鋪,即刻大大聲同我講“要去點左麵先入離坐!” 不過,雖則咁多 跌實幫 嘅野,但有樣野我好like,就係佢地有提供一樽樽小鮮果汁比你揀離飲,但唔好嘅係你唔問都唔知有,完全睇唔到有關menu。。

總括而言,如果大家去食嘅試只有湯底果面都ok,要食龍蝦仔嘅,去返酒樓或者自己買隻整離食把啦。
龍蝦湯麵
2017-10-09
$83 (Tea)
  • 樽裝果汁