2014-10-15
2076 views
工作遲了開飯,到時已經是下午茶時候,泊低車,餐廳好大,藤椅木桌,門口都有幾張枱,呢排天氣清涼,坐門口都唔會好熱!呢啲叫做風味!但街景是對著馬路,熙來攘往!雖然唔熱,但較大塵同餐牌較油膩!不過方便同事呼吸,所以都係坐外面,叫兩個炒粉飯分享!店員都好落力介紹!叫了:澳門炒米:之前食過兩次,因為個名其他地方無,但兩次出現個結果好唔同,一次有加豉油炒,一次就無,店員話要落單時講明叫廚師加色炒!咁有豉油嗰次好味啲!今次就叫加色炒,但個店員又唔係好明,要解釋一輪先明!佢亦唔係無心做,只係唔明!今次炒出來就唔係咁好味,材料似星米,蔬菜爽脆,蝦仁火腿都唔錯,份量亦多,雖然有加色,(豉油)但米粉帶燶味,而且偏咸(可能呢個廚師唔係之前嗰個)所以味道一般!咸魚雞粒炒飯:好簡單嘅材料,夠鑊氣!飯粒粒粒分明兼乾身,生菜絲爽脆,雞粒淋身唔嚡,咸魚雖然見唔到,但味道滲透晒入飯粒!好味!一個好味,一個一般!而餐飲揀咗加錢飲罐裝可口可樂,罐裝一定夠氣,不過唔算凍!餐廁所都幾窄,而且無掛鉤,唔太方便!幸好乾淨,而且有大量廁紙供應!唔錯!服務:店員努力招待,有介紹食物,我們想改少許都可以!只要佢明嘅話!
叫了:
咸魚雞粒炒飯:
一個好味,一個一般!
而餐飲揀咗加錢飲罐裝可口可樂,罐裝一定夠氣,不過唔算凍!