2018-01-12
你一間絕對係食完會即刻想約下一次嘅餐廳。前一同一大班朋友,同行有四位朋友一齊去咗太子道食一間呢排先新開嘅餐廳,深深被傳媒吸引而來。有地鐵站行去餐廳大概10分鐘再有,唔算太難搵。開始講一下食咗啲乜嘢啦!我哋同行有五個人分別識左兩個蝦煲同埋其他幾款小食。每一個蝦煲分別有大概五至七隻蝦,視乎蝦嘅大小,起初以為門口嘅魚缸只係一個裝飾,誰不知我哋點完餐,侍應立即由魚缸裏面撈啲蝦上嚟!超級新鮮!我哋分別叫咗奶油蝦同埋避風塘蝦,那悠哈絕對係整爛嘅焦點,本身那悠哈已經係呢一度嘅招牌熱門菜,食完後絕對令我沒有失望!首先,每一隻蝦嘅下身都幾大姐,加上佢超級新鮮,口感都幾厚實,最終點係一搣開蝦頭,超多超多蝦膏勇出嚟,真係超多!奶油味大概就係香港所講嘅牛油,雖然就咁樣聽落去好似冇乜特別,罪惡咁都幾高,但係客加埋奶油一齊局真係非常之夾,仲可以突出到蝦嘅鮮味!之後就係避風塘蝦煲,呢一個就會有少少辣,如果唔食得辣嘅朋友就唔好叫呢一個啦,呢一個相比起奶油蝦火候更加猛,配料更加豐富,好似將台灣同埋香港嘅嘢合併左一齊!味道比較惹味,同重口味 。超級建議大家要叫埋滷肉飯或者白飯,因為食完所有煲上面嘅蝦之後,仲會剩下左好多嘅
有地鐵站行去餐廳大概10分鐘再有,唔算太難搵。
開始講一下食咗啲乜嘢啦!
超級建議大家要叫埋滷肉飯或者白飯,因為食完所有煲上面嘅蝦之後,仲會剩下左好多嘅蝦汁,呢一啲汁撈埋飯一齊食都超好味,特別係奶油蝦嘅奶油! 我哋滷肉飯同埋白飯都有叫兩樣都好正。
小食方面叫咗醉雞卷,我同一班朋友都好鍾意食醉雞捲,因為入味嘅醉雞係會令人自己都陶醉埋一份,加上可以食到酒嘅香,味道又非常特別,而呢一度嘅醉雞卷我比8分,因為佢做到好入味嘅效果,同埋份量都算適中。
甜品一部份又點可以少得呢?
超驚喜地發現呢一度竟然有椰子雪糕同埋番薯雪糕,其實佢仲有其他唔同味道嘅雪糕筒說吧,但係最後經過激烈嘅討論之下,挑選了你兩位幸運兒。鮮果行椰子雪糕,椰子味超級濃郁,而且好creamy,唔易溶,而番薯雪糕亦都非常驚喜同樣地都係味道好濃郁好似真係食緊一個好凍嘅番薯咁