2009-06-13
晚上成10點才回到香港, 想起明日又要上多一轉深圳. 早餐呢家野, 相信都是要係車上搞掂. 看見麵包鋪未關門. 當然入去搜搜買買.早上的早餐麵包, 不外乎是咸包一個, 叉燒包是我的至愛. 通常夜遊麵包店, 總會口痕痕, 忍不住會買多個包即食. 看見凍櫃裡的大大個芒果Pancake, 吸引了我. 一起買下, 回家去.一回家, 總是喜歡上上網才睡覺, 就是此一刻, 口痕開始, 急不及待拆封那個芒果Pancake. 早一點來個報告. 這裡的Pancake比較大隻, 份量比x記甜品鋪大. 價錢當然比x記甜品鋪平. 一口咬, 滿口是cream, 而且cream 帶有好香既芒果味. 不失為一個有料到既舊式餅店. 不過當食落個芒果肉, 酸的. 現時間間糖水鋪都用芒果做甜品, 好食既芒果, 果真不易求. 偶爾來了個酸芒果甜品也沒所謂了. 那芒果Pancake, 回到家依然夠凍. 係得一個 cons, 就是芒果酸.早上, 拿著叉燒包趕往太子皇巴站, 笑了一笑, 為何不一早買新鮮的呢? 反正都要經過門前. 餡料足, 汁不太甜. 不過下面張麵包紙好實, "mit' 爛左隻包.