2010-12-05
舊同學話佢老板要進軍飲食界, 開咗間上海菜館, 叫我哋去試菜, 順便聚下舊~~一行五人, 去到見個名叫"忘不了", 已經覺得好有taste先會改呢個名, 果然真的吃了忘不了呀~~店子雖不大, 大慨十張枱左右, 但設計得很雅緻, 古色古香, 未夠七點門外已經排晒隊.....開了一壺百寶茶, 很甘香, 正!!!! 前菜有四喜烤夫, 鎮江肴肉, 都做得很地道, 好食....個人覺得最特別係魚子醬燻蛋, 超好食, 入口即溶, 師傅的功力, 可見一班!!!! 小籠包做得皮薄錎靚, 好味!!!! 喜歡吃辣的同學則偏愛滬式怪味雞, 夠惹味.....花彫醉雞夠香濃, 還有糖醋魚片, 酸甜味道啱啱好, 又無骨, 正!!!! 砂鍋餛飩雞湯個湯底做得唔錯, 好濃郁, 不過略嫌d 餛飩皮厚咗少許~~香麻腩片麵, 麵拉得唔錯, 好彈牙, 辣辣哋, 好味....仲有黃金蝦仁炒飯, 勁好味, 成碟飯炒到好似黃金咁, 炒得好有火路, d 蝦又唔細喎, 哈哈!!!! 最後甜品出場, 擂沙湯丸+高力豆沙, 特別係高力豆沙, 又係好彈牙囉, 又唔太甜, 超正!!!! 鍾意飲豆漿嘅, 唔好錯過佢哋自家製嘅有機黑豆漿呀!!!
香麻腩片麵, 麵拉得唔錯, 好彈牙, 辣辣哋, 好味....仲有黃金蝦仁炒飯, 勁好味, 成碟飯炒到好似黃金咁, 炒得好有火路, d 蝦又唔細喎, 哈哈!!!! 最後甜品出場, 擂沙湯丸+高力豆沙, 特別係高力豆沙, 又係好彈牙囉, 又唔太甜, 超正!!!! 鍾意飲豆漿嘅, 唔好錯過佢哋自家製嘅有機黑豆漿呀!!!!
呢餐真係好滿足, 叫咗十幾樣菜式. 可惜上載唔到咁多相, 只可以俾住幾張大家睇, 五個人都係食咗$576, 又咁好招呼, 又服務週到, 仲好殷勤清理桌面, 消費一d 都唔貴, 話說呢度係官塘區, 用街坊價錢可以食到咁有水準嘅食物, 真係有驚喜, 剛剛開業一個月, 大家快d 去試下啦!!!!!