2015-12-23 451 views
佢朋友圈之間,總有一個群組會特別友好,只要其中一個成員問一聲"今晚得唔得閑食飯?"大家係忙碌之間簡單回覆一句ok,咁晚餐就成團啦!另外,仲會有位朋友馬上諗定去邊到食好嘢 (嗰個就係我啦 哈哈) ,之前見過有一班藝人嚟呢到食火鍋宵夜,見一人一鍋都好吸引我,所以就打去book枱啦!枱上面有電磁爐,放一人一鍋, 我哋坐定定就開始揀想食咩啦!由地鐵站行到火鍋店,好容易就搵到,由門口行入嚟左邊會放凍肉、蔬菜及調味料,另一面就有汽水飲品、蔬菜、粉麵等,再行入啲係餐枱,枱上面有電磁爐,放一人一鍋, 我哋坐定定就開始揀想食咩啦!由門口行入嚟左邊會放凍肉、蔬菜及調味料,另一面就有汽水飲品、蔬菜、粉麵等晚市套餐,店員都為我們逐一推介,有台式麻辣、北海道牛奶、養生蕃茄都係佢哋嘅招牌菜,每個鍋都有代表佢嘅卡通公仔,1份湯底+1份肉類+其他配料任飲任食+1份雪糕甜品,價錢由$198-348。每個鍋都有代表佢嘅卡通公仔,店員都為我們逐一推介店家仲提供台灣啤酒,有多款水果口味,飲落甜甜的,去完台灣錯過咗嘅朋友可以嚟試下喔!我就揀咗壽喜燒湯底,比起其他餐廳唔同,店員會準備好材料,係你面前製作呢個湯底,首先加入牛油及將
枱上面有電磁爐,放一人一鍋, 我哋坐定定就開始揀想食咩啦!

每個鍋都有代表佢嘅卡通公仔,店員都為我們逐一推介
我就揀咗壽喜燒湯底,比起其他餐廳唔同,店員會準備好材料,係你面前製作呢個湯底,首先加入牛油及將洋蔥炒好,然後再加入醬油湯底,令味道更香濃,過程中已經散發香味。
壽喜燒湯底
壽喜燒湯底 - 店員會準備好材料,係你面前製作呢個湯底
壽喜燒鍋+雪花肥牛$198
喺多種口味中,選擇少有嘅壽喜燒鍋,因為係日本食過一間火鍋放題,就喺用壽喜燒湯底,食落甜中帶咸,亦好開胃,加上湯底越煮越濃,味道豐富,店家嘅美國雪花肥牛,可以話係七分肉三分雪花,十分好的比例,牛嘅油脂香味徘徊係口裏面,唔好煮咁耐喔,之後加上生雞蛋,攪拌一齊食,零舍嫩滑。
壽喜燒鍋+雪花肥牛
壽喜燒鍋
餐廳中嘅蔬菜,丸類及其他配料都可以無限添加,鍾意食蔬菜嘅朋友就啱晒啦,而且種類豐富,都保持得好乾淨,特別有依家好興嘅紫薯,蘿蔔片切得好薄,方便煮淋,大葉嘅蔬菜可以吸收湯底嘅油份,令我吔繼續大吃特吃。
自助蔬菜
之後再追加新鮮帶子同生蠔你哋睇吓粒帶子幾厚身,同好有光澤,煮到半熟就食得,味道都好鮮,而生蠔煮完之後都冇縮水,而且吸咗湯底嘅甜味,更加生蠔嘅味道。
新鮮帶子
中學時經常做聚會搞手,總會遇到一啲朋友仔會常常追問“有邊個會到?幾多人去架?“其實到最後,呢位朋友都可能唔會嚟,但作為邀請佢嘅人,我就會覺得呢啲問題好煩厭,有興趣得閒就嚟聚一聚吧〜 反正我們志不在有邊個會出席,大概齊人都會好開心,而係想見下大家,了解下近況,再傾唔夠就去食糖水繼續傾,大家身邊有班咁嘅朋友嗎?我一路寫,腦裏面就浮現出來 :)最後套餐中會送嘅Häagen-Dazs雪糕,再飽都要食埋喔!
一鍋 - 台日式精緻小火鍋專門店 iPot - The Shabu Shabu Expert
星期一至日: 12:00-15:00, 18:00-00:00
天后琉璃街11號地下
Tel: 2111 1241

$240 (Dinner)
壽喜燒鍋+雪花肥牛
壽喜燒鍋