2015-02-04 395 views
 名牌,代表質量,也代表貴,什至有時只係貴嘅代名詞,質量並不一定與價錢成正比。所以當決定食Godiva軟雪糕嘅時候,係抱住踢館嘅心態,睇下可以點樣去證明︰「車~軟雪糕可以有幾好食﹖就算有幾好食咪又係軟雪糕之嘛。」我真心係咁諗嘅。走入去,問喺咪淨係得一隻味﹖(因為我諗住有分咩牛奶,濃味,特濃之類嘅嘢。)女侍應回答︰「係,得一隻。」咁好啦,俾一杯我。整好之後,女侍應將個軟雪糕放喺個軟雪糕模型隔離---係同個模型一模一樣架!先睇外型,雪糕質地好實在,旁邊嗰塊牌係堅嘅朱古力---唔係平時就咁插張紙就算。雪糕筒邊有D朱古力碎,唔知咩味呢﹖觀察完外型之後,結論係佢個樣係幾靚仔嘅,不過味道先係最緊要丫!好,嚟喇… 食啦!一啖咬落去…好香嘅朱古力味呀呀呀呀呀)))而且係質地好實在嘅軟雪糕,唔係雪到好凍會令D牙軟晒,但又唔會一入口就溶到水咁,有少少咬口得嚟又唔係杰身嘅,仲好柔軟同溫柔。跟住食埋嗰塊應該係黑朱古力,香軟朱古力軟雪糕加上再濃味少少嘅黑朱古力,味道層次變得豐富!再食下去到雪糕筒邊,有脆脆地嘅朱古力同果仁碎,口感層次再次提升!之後就係軟雪糕同雪糕筒嘅配搭,又軟又脆,直到永遠,阿門。諗住踢館,熱烈

我真心係咁諗嘅。
侍應回答︰「係,得一隻。」
咁好啦,俾一杯我。
雪糕筒邊有D朱古力碎,唔知咩味呢﹖
好,嚟喇… 食啦!
一啖咬落去…
好香嘅朱古力味呀呀呀呀呀)))
之後就係軟雪糕同雪糕筒嘅配搭,又軟又脆,直到永遠,阿門。
諗住踢館,熱烈地彈熱烈地唱,點知結果佢竟然係---無得彈。
真係要講嘅話,就係個雪糕筒唔算好香同脆,但,咁又如何呢﹖主角係Godiva嘅朱古力,佢每一個味道同層次都係為左突出朱古力嘅味道,所以根本就唔算係失分嘅地方。
$45蚊一杯嘅軟雪糕,幾咁奢侈,但我竟然覺得值…

2015-02-03
TakeAway