2023-08-18
Mamaday一向都出名~ 以前都係銅鑼灣食過不過就唔係呢個鋪位,感覺味道比起裝修轉舖前既更加出眾,一啲都唔麻麻地ga👍🏻 餐牌上面既野食名都好幽默,上面仲有好多唔同搞鬼既語句,包括 “A Bad Day is A Good Story”📖, “Eat More Eat Better”😤, “A Dessert A Day, Keep Doctor Away”👋🏻,睇到都覺得心情好啲🤣 仲有唔同名人既搞笑樣卡通,亦有唔同既懷舊擺設,色彩繽紛,夠晒有創意同有活力🤩 野食方面都有驚喜,用料足之餘有層次感,全部都好食😋(5 😍 係滿分,🤩係半分)好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥😈🧂🥚🥑🦀️🍕 - $145 (好味指數:😍😍😍😍🤩)見到個比薩🍕上左枱之後真係覺得好邪惡😈😂 每一塊比薩🍕上面都有一隻完整既蟹鉗🦀️,入面仲有一梳梳綿密既蟹肉🦀️,味道鮮甜多汁~ 配埋惹味鹹鮮又有沙沙地口感既咸蛋🧂🥚、清香creamy既牛油果🥑、煙韌拉絲有鹹香既芝士🧀️、香甜軟腍既紫洋蔥🟣🧅、爽甜既番茄仔🍅、清新既沙律菜🥗,層次夠晒豐富👍🏻 比薩🍕焗到金黃香脆,厚薄啱啱好,入面濕潤軟熟幾香口~好日子梗係芝士龍蝦意大利扁麵
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
好日子梗係芝士龍蝦意大利扁麵 🧀️🦞🇮🇹🍝 - $298 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
不得不提既係難得有原隻龍蝦🦞😍 平時好多都係得半邊既開邊龍蝦🦞仲要貴啲🥹 而今次就有原隻,仲要喺起左肉之後返轉喺個殼既頭到屈翻出嚟,夠晒靚🤩 一整就起到成條肉出黎,啖啖肉咁幾爽🤤 幾厚肉之餘肉質幾彈牙唔會韌,鮮甜juicy,而且有燒過🔥仲有焦香tim~ 配埋有鹹香同埋會拉絲既芝士🧀️,夠晒惹味~ 扁意粉🍝有咬口唔會太腍,而且幾掛汁😜 食完真係覺得嗰日係好日子😂 性價比夠高👍🏻
記住,期望愈大,失望愈大…雞翼 🐥🪽 - $69 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
全部都係單骨🦴雞翼🐥🪽,所以好容易將骨🦴分出黎,啖啖肉咁幾爽~ 炸到出面金黃酥脆,炸皮唔會太厚,入面既肉🐥嫩滑juicy,幾鮮味同埋唔會有雪味❄️~ 醬方面小編揀左蜜糖芥末🍯,夠杰身creamy所以可以平均咁沾喺雞翼🐥🪽上面,味道香甜又帶有啲嗆鼻既感覺幾正🤤
蠔梗係要炸 🦪🔥 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
除左雞翼🐥🪽之外,我仲叫左個蠔🦪試下~ 一樣炸到金黃酥脆唔會好厚粉,入面既蠔🦪都幾大隻同飽滿,唔會炸完就縮水👍🏻 幾有鹹鮮味,口感嫩滑juicy,配埋日式既酸汁就可以解左炸野既油膩~
唔甜的紫薯蛋糕 🍠🍰 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
一見到有唔甜既蛋糕🍰感覺會健康啲所以勾起左小編既好奇心😂 個賣相係3層既,仲灑左啲玫瑰花瓣🌹做裝飾幾靚🤩 最上面鋪滿左綿密甘甜既紫薯蓉🍠,裡面仲有啲紫薯粒🍠,多啲咬口又真材實料,味道自然~ 中間係酸酸地又軟滑既芝士🧀️,而最底係有天然紫薯🍠清香既creamy mousse, 配埋個香濃既牛油🧈餅底🫓,口感豐富,味道係微甜又唔會漏,食完都唔會罪惡感😌
嗜甜之選豆腐奧利奧沙冰 🍪🍧 - $56 (好味指數:😍😍😍😍)
宜家天氣太熱,所以小編另外叫左杯透心涼既沙冰🍧,今次試左呢個奧利奧豆腐味🍪,因為加左豆腐所以質地比起平時既沙冰🍧更加幼細同順滑,配埋香甜香口既奧利奧🍪,唔怪得之話係嗜甜之選😂 不過其實唔會好甜,唔同人都啱飲😜
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩