2024-01-11
新一年多左好多客搵我哋,希望新一年更加好。今日土瓜灣重遊舊地,記得對上嗰次傾完生意就喺附近試咗間滷味店,印象中呢頭好多新派食肆。經過北帝街發現兩邊都開左好多餐廳,但有間舖頭吸引到我,除咗門面比較乾淨外,大大張海報寫住$16蚊12粒魚蛋,仲要每人限購兩份,搞到我都心思思想試下,話晒由朝到晏都未食過嘢,而且諗住食多少少當獎勵自己~鋪面唔太大約有十張枱左右但環境衛生好乾淨, 牆身貼滿晒餐牌內容都係車仔麵為主,除咗一般車仔麵有嘅餸之外,見佢有啲招牌、自家製等潮汕出名嘅肉丸, 雖然坊間好多所謂嘅肉丸,但係大部份都係粉多過肉,入口時一啲肉味都無。正當我猶豫緊食咩好嘅時候,職員都有主動走過嚟介紹潮汕食品,原因係所有丸都係自家廠房製造所以都好好食,仲話好肚餓又想試晒大部份嘅都可以跟住咁嗌,最後我都抵抗唔住跟住嗌,最多攞返屋企再食過。首先車仔麵叫咗三個餸、而小食嗌咗生炸潮汕三寶、重料咖喱三寶、椒絲腐乳通菜同一支豆漿,我諗晚餐都可以唔駛食。等左陣食品都陸續上枱啦~ 上枱啦~ 見到每樣嘢都係驚喜。首先豆漿一放喺我面前都已經會心微笑,成個雪人狀見到都開心,其後飲完味道仲相當好,豆味香濃而且甜度適中完全唔
鋪面唔太大約有十張枱左右但環境衛生好乾淨, 牆身貼滿晒餐牌內容都係車仔麵為主, 除咗一般車仔麵有嘅餸之外,見佢有啲招牌、自家製等潮汕出名嘅肉丸, 雖然坊間好多所謂嘅肉丸,但係大部份都係粉多過肉,入口時一啲肉味都無。正當我猶豫緊食咩好嘅時候,職員都有主動走過嚟介紹潮汕食品,原因係所有丸都係自家廠房製造所以都好好食,仲話好肚餓又想試晒大部份嘅都可以跟住咁嗌,最後我都抵抗唔住跟住嗌,最多攞返屋企再食過。
首先車仔麵叫咗三個餸、而小食嗌咗生炸潮汕三寶、重料咖喱三寶、椒絲腐乳通菜同一支豆漿,我諗晚餐都可以唔駛食。等左陣食品都陸續上枱啦~ 上枱啦~ 見到每樣嘢都係驚喜。 首先豆漿一放喺我面前都已經會心微笑,成個雪人狀見到都開心,
你哋唔好以為我清得晒咁多食物,食到大半個胃已經容不下,食淨打包返屋企再慢慢嘆,埋單前仲叫咗個黃金雞湯返去俾我另一半試下。見到外賣盒時真係令我大開眼界,個外賣盒好精緻,職員話原來係用機器壓制出,而圖畫係自己設計, 睇得出呢間小店好用心經營,算係見過咁多間其中一間質素同服務都做得好出色嘅餐廳。最後食左咁多嘢埋單大約$200蚊左右,真係好值得性價比極高。
既然咁好食都幫手推介下,呢間餐廳黎緊仲會係尖沙咀重慶站開多間分店,諗真下尖沙咀真係好似無咩好食嘅車仔麵,開咗之後一定要再幫襯。