2019-05-05
兩星期前食完糖水,經過呢間中式小店,門面比較封閉,只隱約見到有幾張枱加一堆證書、奬牌同相,感覺有大師級坐陣吧!格局估係做私房菜或只做熟人生意無意中發現門外餐牌有我想試好耐既「冰鎮生炒骨」果刻已預左要搵日要黎踩場今日又無咩plan, 就胆粗粗衝去看有無位啦下午四點幾..包場!正常人應好少這鐘數食飯既,難得師傅知我專程來試菜就做埋我生意啦邊個叫我無訂枱兼係母親節既前一個周六丫好多菜名都超特別, 中菜係由個名開始就已包裝得好好,當然好文藝既名都會配埋材料清單方便理解啦「冰鎮生炒骨」-嘩好靚呀我唔係淨係食個樣既, 生炒骨要食冰鎮係因喜歡冰脆既口感,夏天食好似零食咁,而脆皮内就係軟軟的生炒骨, 這個菜要等一等,俾時間個汁去變脆,佢做得好好既地方係外面炒皮好薄,整粒排骨係由冰汁脆皮包住今日好好彩,因師傅預多左少量人地做節既菜式,平時要夠一圍枱先可點既,我今日有幸可以試埋覇龍伴舞九天-鮮墨魚片捲蝦球肉、火腿絲、日本蘿蔔伴特製沙律醬好肥美,墨魚加蝦諗唔到咁夾! 蝦肉新鮮爽口, 整個蝦捲很豐富, 咬落去個肉汁係特別惹味沙律醬超醒胃點埋沙律菜剛剛好「古樓春如夢」-五花腩片包帶子、蝦粒、瑤柱、拆骨雞中翼我本
「冰鎮生炒骨」-嘩好靚呀
「古樓春如夢」-五花腩片包帶子、蝦粒、瑤柱、拆骨雞中翼我本身唔食五花腩架,經店員介紹話唔肥我就試下啦
燒過既五花腩堅唔肥喎,成塊似骨膠原咁做左雞扎皮呀,煙un 口感幾得意,裡面既用料豐富,一齊咬下真的要慢慢細嚼才不致浪費
今餐明顯係高級中菜啦, 菜單除左這些手工菜,也有些中價特色小菜,下次搵埋識食既吃貨一齊再嘆過