今晚同朋友食生日飯,想試下D特別嘢,又想食好少少,所以我地攞脫西餐,揀左九龍維景酒店既中菜廳來到酒店二樓,已覺得環境同氣氛都很好舒適,感覺不錯。而入去坐底前,亦有員工幫你拉櫈,未食已感受到服務很到位,加分。其中一份菜單以「江西菜」為主題,平日係香港真係比較少機會試。我地見款式都唔錯,加上壽星女未食過,話想試,就決定試下啦。先講前菜,蒜泥黃瓜伴海蜇($78)。海蜇切得好粗身,入口感覺清新爽口。仲可以蘸下呢碟自家製XO醬,XO醬很足料,唔算辣,夾埋海蜇食都幾夾,唔會搶走海蜇原有味道。而黃瓜就清清甜甜,都幾開胃。再來生拆魚雲豆腐羹($88/位),除左有魚雲肉同切絲豆腐之外,仲有竹筍、蛋花等配料。食落口感豐富,味道濃郁。尤其豆腐絲,刀功都幾幼細,即使攪拌後亦沒有散開。另外,雖然以魚入湯,但沒有魚腥味,連我朋友怕魚腥既人都覺得唔錯。仲可以加些少胡椒粉,增添味道。油燜黃花魚($228)都幾有水準!師傅應該係先將黃花魚原條煎香,再連埋魚肚、竹筍同湯汁一齊燘。黃花魚雖然油燘過,但食落乾身而且完全沒油膩感魚皮脆,魚肉嫩,切絲魚肚就索晒D湯汁,味道香濃,成個配搭好有心思。所有條魚好快就被我地清晒。再講下醬

再講下醬蘿蔔炒豬肚($148),賣相方面,彩椒絲醬蘿蔔配豬肚,顏色鮮艷奪目。而醬蘿蔔其實同我地平時食開既菜脯差唔多,兩者都是用蘿蔔醃製,而今次食既呢種醬蘿蔔食落隱隱有種甜味,感覺清新。不過主角始終是豬肚,入口爽而不韌,仲可以蘸上XO醬,味道相得益彰。
而最後一道主食就係南昌粉蒸黑豚肉伴紫薯($168),請原諒我地大鄉里,我同壽星女都係第一次食。
用五花腩片鋪上蒸肉粉連同紫薯一起蒸,就咁睇好像吉列豬扒,蒸肉粉食落有D似麵包糠,但其實應該有花生碎及芝麻碎等。五花腩片肥瘦均勻,蒸得算乾身,咬落煙韌,所以口感都幾特別。不過紫薯若果再腍D就更加好。
其實都食到飽飽地,但一場來到,一於試埋甜品
我地叫左香芒綠茶甜薄撐($48),綠茶味既皮入口仲係熱的,所以應該係即叫即整,配上酸酸甜甜既芒果及花生碎,味道出奇地夾,轉頭又試返涼浸浸既西瓜,呢個配搭我地都覺得幾驚喜。
Type of Meal
Dinner