2017-11-19 835 views
M佬:你有無食過螺螄粉?A姐:梗係有啦!M佬:我係話呢個螺螄粉,唔係螺絲粉喎。A姐:咩粉嚟㗎?螺螄粉係廣西柳州市的傳統小吃米粉,湯底係由螺獅肉、辣椒、八角、丁香等香料炮制而成。今日就等我帶你去旺角塘尾道甲天下正宗桂林米粉見識一下。A姐之選:柳州螺螄粉就咁望落去,同平時嘅米線無咩分別。不過一飲啖湯,真係好鮮味,果然係用咗二十斤石螺煲6個鐘而成嘅湯底,真材實料!配料仲有螺螄肉、肉末、酸豆角、花生、葱粒、酸辣荀、黑木耳同炸腐竹,真係好足料呀。螺獅肉食落已經無乜味 (啲味去晒嗰湯到),肉末醃得非常入味,脆腐竹同花生好有口感,加埋桂林米線爽口滑身,真係無得彈。M佬之選:五穀漁粉鍾意魚湯嘅朋友一定要叫呢個,包你一試愛上。湯底奶白色,超有魚嘅鮮甜味,加埋滑豆腐、鯇魚片、酸菜、蔥花、芫荽同脆黃豆,真係好豐富呀。另外,大家見到唔同顏色嘅麵條就係五穀粉,有玉米、蕎麥、高梁、大米同紫薯,入口煙韌彈牙,絕對係健康之選!鍋燒肉鍋燒肉外脆內軟,醃得非常入味。鮮花甲花甲新鮮無沙,加埋豉油,鮮味出晒嚟。野山椒鳳爪辣味十足,真係好滋味。椒鹽炒土豆土豆切到細細粒,略炸後再椒鹽炒,非常惹味。麻辣豬爽肚麻辣開胃,爽口彈牙。
M佬:你有無食過螺螄粉?
A姐:梗係有啦!
M佬:我係話呢個螺螄粉,唔係螺絲粉喎。
A姐:咩粉嚟㗎?

A姐之選:柳州螺螄粉
柳州螺螄粉

M佬之選:五穀漁粉
五穀漁粉

鍋燒肉
鍋燒肉外脆內軟,醃得非常入味。

鮮花甲
花甲新鮮無沙,加埋豉油,鮮味出晒嚟。

野山椒鳳爪
辣味十足,真係好滋味。

椒鹽炒土豆
土豆切到細細粒,略炸後再椒鹽炒,非常惹味。

麻辣豬爽肚
麻辣開胃,爽口彈牙。
2017-11-18
$90 (Lunch)
柳州螺螄粉
五穀漁粉