「好彩酒家」由細到大都覺得係爺爺嫲嫲公公婆婆嘅街坊食堂。小時候及長大後偶然去過飲宴,自己絕對不會提出去「好彩」食飯,先入為主吧!數月前男友的好朋友相约到觀塘「好彩」飯局聚會。😅奄尖腥悶嘅我想搵藉口缺席或當日出席前打定底! 真係好彩....否則後悔莫及!是晚驚喜過驚喜,性價比高!多謝好友安排!🙏🏻🙏🏻👍😍燒腩仔-第一次食咁正嘅燒腩仔,唔知係咪傳說中的地窖燒豬,皮薄且脆,且有柴火獨有的煙燻味,食到停唔到口!👍😋😋😋雞油花雕蒸阿拉斯加蟹- 六斤重/隻阿拉斯加蟹啖啖肉+花雕酒香+雞油油香,冇得輸!13人輕輕鬆鬆 K.O. 共12斤蟹 👍🤣黃皮老虎海斑- 咁大個女第二次食到咁大條海魚(五斤重),火喉掌控恰到好處,魚肉滑鮮甜,魚味重+魚汁豉油夠鮮,雖然知道跟住有煲仔飯,身為「飯婦人」點可能忍到唔叫白飯?魚汁撈白飯絕配👍🤣唯一比較強差人意係腊味煲仔飯,可能為遷就食得較健康嘅客人,腊味特別瘦,致腊味口感較乾,但卻不失香味!🙏🏻😘是晚菜單:麻辣海蜇金牌燒腩仔蜜汁叉燒淮山螺頭花膠燉雞雞油花雕蒸阿拉斯加蟹(六斤/隻)跟伊麵翡翠鮮鮑魚仔清蒸黃皮老虎斑(五斤)薑汁芥蘭瑤柱豆苗油鴨臘味煲仔飯南瓜露番薯糖水芒果布甸
數月前男友的好朋友相约到觀塘「好彩」飯局聚會。😅
是晚驚喜過驚喜,性價比高!多謝好友安排!🙏🏻🙏🏻👍😍
燒腩仔-

蜜汁叉燒
淮山螺頭花膠燉雞
雞油花雕蒸阿拉斯加蟹(六斤/隻)跟伊麵
翡翠鮮鮑魚仔
清蒸黃皮老虎斑(五斤)
薑汁芥蘭
瑤柱豆苗