2016-07-22
難得堅尼地城有間新開且裝修不錯的越南餐廳,當然要去試試。地方很大,侍應眼看都有不少,但偏偏D侍應一係周圍走叫極都無人,一係就發緊夢。剛坐下不久,友人不小心掉下筷子發出聲音,明明侍應企在我們這枱旁邊看著我們,但都不會主動更換筷子。算了,可能人家真的沒有留意。剛下單不久,發現侍應不斷上錯菜,跟他們說只係回應不好意思,完全無人去查單,最後上錯了3次菜忍不住走去問老闆,才知之前該張枱的客人轉了另一位置,但很好奇為什麼沒有侍應發現,為什麼他們不能主動去查查單呢?1. 大蝦紙米卷(HK$78)本身紙米卷不錯,菜同蝦都很爽,但旁邊那個醬好像是麻醬,完全跟紙米卷不配,還是配越南魚露醋比較好味。但成張枱4個人卻只有一個豉油碟,於是又要舉好耐手叫人來俾多D豉油碟,但職員好似覺得好奇怪,話枱上已經有一隻豉油碟,好像不太想幫忙。我真係忍唔住問番佢,你唔會諗住4個人都蘸同一碟醋呀嘛?! 2. 牛油雞翼 (HK$58)一放入口凍既,都算了,心想可能出餐慢才會這樣。可是一食便出事了,成隻雞翼裡面都係血紅色。我都明雞翼近頭尾骨位好多時會紅紅地色,但我咁大個人都真係未試過炸雞翼外表似炸熟但裡面會係8成唔熟。我初時以為淨
1. 大蝦紙米卷(HK$78)
一放入口凍既,都算了,心想可能出餐慢才會這樣。可是一食便出事了,成隻雞翼裡面都係血紅色。我都明雞翼近頭尾骨位好多時會紅紅地色,但我咁大個人都真係未試過炸雞翼外表似炸熟但裡面會係8成唔熟。我初時以為淨係我那隻唔熟,點知4隻都一樣咁生。說實話,牛油雞翼並不是什麼高難度菜式,但連食物基本要求(確保應熟的食物要煮熟才給客人)都達不到,已經覺得很失望。我地即時向經理反映,之後終於有番一碟真正熱到出煙既牛油雞翼。
見倒之前有食家話冇九層塔,要叫侍應先俾得幾片,又見另一個食家話附有一籃香草有九層塔,份量不少。而我的碗入面就有幾塊九層塔,另有一碟青檸同辣椒,始乎餐廳沒什麼標準,廚師都求求其其。好了,先來試試個湯,又係唔夠熱,以這個價錢,外間有比這湯底更濃更香,說實話我feel唔倒那陣牛骨味。之後再來牛肉,表面軟達達但實際上係好有咬口(即係咬唔開塊肉那種),知道自己食緊一塊肉,但無牛肉味。
而生牛肉理應用筷子輕輕將佢浸喺熱湯中,會即時由紅變啡,浸至7/8成熟,放入口有牛香咁先係上品。湯底一定要達攝氏100度先可以將生牛肉灼熟,由食客去控制其生熟度。但好可惜d碗火車頭湯河一樣都做唔倒,d生牛肉浸左15分鐘,都仲可以係紅色,證明個湯只係暖湯,根本唔達標。
Other Info. :
牛油雞翼太生,剛巧餐廳老闆經過,我即時展示相片給他看,希望佢地日後多加留意,但他的反應很冷淡,完全不著緊顧客的意見。有次想叫侍應舉極手都無人理,又剛巧餐廳老闆經過,佢見倒但忙緊收錢又無理我地,然後繼續舉手都無人來。唉,連作為餐廳老闆都唔將顧客放上心,又點會有進步呢?