2021-08-19 26 views
有朋友最近搬左去聯和墟,不過佢仲未執好屋企,所以我地就落左樓下食入夥飯,點知就俾我地發現左呢間寶藏小店,呢度環境都幾闊落,而且裝潢都幾chill。泰式冬陰功烤魚我地嗌左冬陰功味烤魚,條魚好大條,而且又有魚食又有湯飲,我同朋友2個人淨喺食魚已經飽曬,啱啱上枱嘅時候條魚煎到酥脆,冬陰功湯滾左之後我舀左碗湯黎飲,呢個湯底微辣,唔食得辣嘅朋友都食得津津有味。啱啱滾嘅時候食條魚仲喺外脆內軟嘅,已經覺得好正,點知之後越煮越入味,更加好食,魚肉嫩滑爽口,魚皮吸埋湯汁之後更加喺一絕。燒牛舌 蒜燒茄子我地非常滿意佢地嘅烤魚,雖然我地食完魚已經好飽,但喺我地就想試埋佢地嘅串燒係咪都一樣咁好味,我地揀左牛舌串燒同埋茄子,結果勁有驚喜。牛舌好juicy好香,牛味勁重,我地完全唔捨得點醬,因為原味已經好正。茄子都好香甜,蒜香味啱啱好,唔會有苦味,整體水準唔錯。凍檸檬泰薑蜜呢個薑味勁重,薑嘅辣味分分鐘仲辣過個冬陰功烤魚,如果喺薑嘅愛好者應該會好中意,配埋檸檬嘅酸,成個野飲都幾fresh下。

泰式冬陰功烤魚

燒牛舌 蒜燒茄子