2013-12-20
現今的香港地,大品牌林立,就連食肆都係一些大型的連鎖餐廳。老實說一句 搵到一間好味又夠"What"氣的小炒店,真係寥寥可數。有朋友介紹過一間係將軍澳的"三姐" 不過地點有少少難搵,係坑口地鐵站B2出口行大約10-15分鐘,或出地鐵站B2出口坐的士(應該唔洗跳標)。去到人唔算太多,唔洗點等位!好耐無試過食飯唔洗等位!(我好怕人多的地方,會頭暈暈) 有一個女職員過黎問我地想食咩,佢話如果無心水佢可以介紹。傾傾下先人知原來佢就係三姐^^ 三姐話最近佢有新菜介紹好多人食完都話好好食,我地就一於試下,信你一次la!! Haha (因為我們其中一位朋友唔太喜愛食鮑魚,最後三姐說服左佢,所以最終佢都有試) !佢仲介紹左一個豬肉包,另外就係個例牌檸油雞。三姐仲叫我地唔好白飯任添^^ 因為佢想炒個薑炒飯俾我地食!事關我地得3個人,食唔到咁多所以叫4樣就算啦。(其實都好多!!! hahah ) 首先係個脆皮鮑,呢個令我最難忘!!! 係新鮮鮑魚黎架!我真係第一次食炸鮑魚,外面脆得黎d粉又唔厚,入面又juicy!!!!! 食一隻真係唔夠!呢個10個推介!!!果然無介紹錯!!! 就連我個位唔喜歡食鮑魚的朋友都
去到人唔算太多,唔洗點等位!好耐無試過食飯唔洗等位!(我好怕人多的地方,會頭暈暈) 有一個女職員過黎問我地想食咩,佢話如果無心水佢可以介紹。傾傾下先人知原來佢就係三姐^^ 三姐話最近佢有新菜介紹[脆皮鮑]好多人食完都話好好食,我地就一於試下,信你一次la!! Haha (因為我們其中一位朋友唔太喜愛食鮑魚,最後三姐說服左佢,所以最終佢都有試) !佢仲介紹左一個豬肉包,另外就係個例牌檸油雞。三姐仲叫我地唔好白飯任添^^ 因為佢想炒個薑炒飯俾我地食!事關我地得3個人,食唔到咁多所以叫4樣就算啦。(其實都好多!!! hahah ) 首先係個脆皮鮑,呢個令我最難忘!!! 係新鮮鮑魚黎架!我真係第一次食炸鮑魚,外面脆得黎d粉又唔厚,入面又juicy!!!!! 食一隻真係唔夠!呢個10個推介!!!果然無介紹錯!!! 就連我個位唔喜歡食鮑魚的朋友都大讚好味!!! 然後有個豬肉包,雖然係有d肥,但食落去好香,個包好軟綿綿!都唔錯!!! 檸油雞,好開胃,酸酸地,好有雞味!!! 最後仲有個薑炒飯!三姐問我知唔知炒飯點先為之好食?我答乾身!!! 三姐就話除左乾身,d飯炒既時候都要一粒粒彈起先為之最好!呢個飯裡頭有一粒粒的脆米,口感相當不錯!! 食完呢個個炒飯,我發現雖然用既係一d簡單既食材,但只要加點心思,原來都可以咁好味。結果我同我3位朋友都食到好滿足!埋單大約二百一個人,如果有咁大隻鮑魚仲咁好食,都算物有所值!!
不過唯一 佢地的員工某1,2個的服務態度爭小小(除左三姐,佢好nice^^) 不過我成日都覺得,係呢小炒店食飯,唔止限於食飯,還有人情味。很香港的小店。haha。我一定會再幫襯!
Other Info. :
提提各位: 三姐只收cash 呢...!!