2008-07-16
一年前(2007)0既夏天帶左來自兩個美國0既朋友去左“四姐川菜”.0個次亦都係第一次食私房菜.當然已經覺得好掂,既辣又香,越食越想食!其實辣野我唔係成日食,因為我0的朋友少食辣,所以自從舊年去過之很都冇再去喇.今年(2008)我兩位美國朋友指定一定要再去“四姐川菜”.定左枱7點鐘,我地係第一枱,因為時間仲早.我地4個人,4個人可以叫3個涼菜,4個熱菜.涼菜有:(1) 四川涼麵(林老闆介紹):麵既彈牙亦辛辣,令到條脷有刺辣0既感覺,正!怪唔知得老闆介紹啦!(見圖)(2) 蒜泥白肉:將豬肉切成薄片,上半部係半透明0既肥肉,下半部係瘦肉.形狀有0的似煙肉,不過好味好多!(3) 蒜泥青瓜:爽脆有蒜味熱菜有:(1) 辣子蝦(見圖):上年都有叫,依然回味無歸!越食越辣,越辣越想食!蝦殼脆到可以直接食,不過驚胃痛,所以只食左一隻殼.呢味菜係我同我其中一位美國朋友0既至愛!(2) 糖醋里脊(見圖):糖醋排骨,不過走骨!亦係我另外一位朋友最鍾意0既一味菜.(3) 重陽芛炒肉絲:將芛切幼絲,爽口,非常特別!(見圖)(4) 川式宮保雞丁:本來想叫重慶辣子雞,不過叫錯左.但係水準依然!另外老闆送左(1)清炒
今年(2008)我兩位美國朋友指定一定要再去“四姐川菜”.
涼菜有:
(3) 蒜泥青瓜:爽脆有蒜味
熱菜有:
(3) 重陽芛炒肉絲:將芛切幼絲,爽口,非常特別!(見圖)
另外老闆送左(1)清炒時菜;(2)雜菌豬骨湯
我地個個都非常滿足,其實係好飽,但係好好味!整體黎俾呢間私房菜90分以上(包括美味可口0既餸菜同十分體貼0的服務)!
埋單HK$850,不均每人HK$212.50.只收現金.