2010-10-27
返完教會走咗過哩深水埗,原因為幫公司落黃金買代用墨(苦差一件),所以,就順道搵咗住依區嘅表哥表嫂同埋見到我個惡樣先乖嘅表姪女食晏,因為表姪女都幾鍾意食壽司,以往好多時同佢哋一齊嘅話都會去黃金對面嘅金太郎,但見北河街附近開咗檔新嘢「大丸」,今次就改改哩依間新嘢試試。我都係石硤尾大,對深水埗區景物都有份感情。大丸晌幢新樓「富匯居」嘅一樓,佢前身係戰前舊樓,地鋪係「統一大葯行」,望落去好有歷史,轉眼就變咗,唔拆嘅話依家都可能成為古蹟呀!上到去,地方比想像中細,不過純白色人造石枱面,配粉紅色皮梳化椅,就確係幾搶眼。覺得最好坐會係近窗一排二人位,因為大大隻玻璃窗可以望晒成條元州街街景,感覺開揚;另一排近窗嘅四人卡位就比較窄,可能會無咁舒服;仲有一個「騎呢」死角U形五人位,望落有啲夾硬砌出哩。點都好,心水就係一定要揀坐迴轉壽司位,點解,下文自有分曉。大丸有咩食,簡單,一張半A4紙餐牌打晒出哩,49款壽司(每客兩件,價錢分別為$8、$12、$16、$20)、31款手卷(每件價錢分別為$8、$12、$16)、14款刺身、14款煎炸煮物、7款沙律小食,無咗拉麵烏冬…等飽肚嘢。唔好見佢有成幾十款壽司,好多
大丸有咩食,簡單,一張半A4紙餐牌打晒出哩,49款壽司(每客兩件,價錢分別為$8、$12、$16、$20)、31款手卷(每件價錢分別為$8、$12、$16)、14款刺身、14款煎炸煮物、7款沙律小食,無咗拉麵烏冬…等飽肚嘢。唔好見佢有成幾十款壽司,好多都係大路嘢,唔算有睇頭,而且,以上講過咁多款嘢,隨時有部份材料無供應,七除八扣結果你就會覺得無乜嘢食。但係,坐落你又發覺唔係咁,原來佢哋一星期幾日飛機時令貨返,餐牌唔會寫出哩,但晌迴轉帶除時見到有新鮮嘢,加上總廚旭哥,鬼主意甚多,得閒又搞吓創作壽司咁,所以揀坐迴轉壽司位有著數,第一時間睇到好嘢,選擇多好多!
小食、刺身
八爪魚醋物,一小兜賣$20;而三文魚刺身,一客四件厚切賣$42,兩者都覺得有啲貴。三文魚肥美鮮甜,確係幾正,只係嫌個價有啲高;但八爪魚黐住一「pat」漿咁,真係唔太值!
壽司
壽司多以海產類為主材料,而且飯糰握得小巧精細,我估係屬於江戶前壽司,即係飯較少而以海產為主!迴轉帶後就見到晒師傅晌度手握壽司,飯粒鬆軟但唔散,分別點咗海膽$20、蟹柳$8、雞蛋$8、熟蝦$8、鮑魚$8、腐皮$8、槍魷魚鬚$16共7款,因為怕生嘢唔安全,所以熟料嘅壽司係叫俾表嫂同表姪女食,我同表哥就食生料嘅。整體不過不失,就算只賣$8客嘅鮑魚壽司,都唔太失禮,咬落柔韌有鮑魚味;而海膽壽司賣$20一客,唔算貴,因為海膽份量幾多,而且幾鮮,無話有腥有怪味,質感幾軟滑!
手卷
叫咗5款:加州$12、雞蛋$8、青瓜$8、鰻魚$8、鐵火$12(即係吞拿魚),手卷嘅份量相對比較細件,餡料也比較少,不過大部份賣嗰$8、$12,都唔好預堆滿晒餡料啩。手卷本身質素都唔錯,因為紫菜脆身,一咬就開,最怕腍晒嘅紫菜,仲要用哩包手卷,好似食柴皮咬都咬唔開;此外,飯粒同樣鬆軟,當然,多啲餡食落口感更豐富啦。
壽司卷
餐牌無寫有壽司卷賣,全部晌迴轉帶出品,我哋揀咗三款反卷哩試試,包括加州卷(蟹柳雞青瓜蟹籽反卷)、加州卷黃色蟹籽版(材料一樣但用金色蟹籽做反卷)同炸雞青瓜芝麻反卷。依度有好多唔同色嘅蟹籽,總廚話佢哋一般存有6隻色嘅蟹籽,主要做壽司或壽司卷,令賣相變化多咗好睇咗。三款壽司卷中,前兩者比較大路,加州卷常見,另一款只係用咗另一隻色嘅蟹籽,最得我歡心係炸雞青瓜芝麻反卷,我唔知佢有無獨有名稱,只好咁樣叫住先,炸雞唔油膩而惹味,青瓜爽脆又令炸雞唔覺肥,以芝麻代替蟹籽,多份麻香,師傅仔仲要刻意將反卷切到唔同高矮,造型更立體,唔似傳統壽司卷咁死板呆滯!師傅大可考慮下次用埋黑芝麻,突出黑白色感。
創作壽司
本來大家都食到飽飽,但見到有個創作壽司咁棧鬼,又咁啱表姪女就快生日,所以都揀咗依個層層疊迷你生日蛋糕壽司,用黑碟裝屬最貴嘅壽司$35。一層壽司飯加一層蟹籽,共4層,用4隻唔同色嘅蟹籽(橙、黑、黃、綠)隔住,面面再放上吞拿魚同三文魚,加多少少大粒魚籽,賣相真係好搶眼,幾特別,當然味道都同食一般壽司無太大驚喜,不過在乎慶祝吓小妹妹生日,仲唱埋生日歌仔,表姪女幾開心呀。仲有多款創作壽司晌迴轉帶出哩,食就無食,不過影低幾款,都係自己少見嘅!
臨尾又同阿經理Wong Sir搭訕咗幾句,佢見啱傾啱講,本應我哋起錨走人,都被佢叫住,原來佢私人醒,請我哋試咗個魚皮漬物,又係餐牌無,總廚旭哥癮起嘅傑作,個樣有啲似灼魚皮,不過就大概係用咗日本醬油、味醂去煮。又真係幾好食,塊魚皮少少厚身,但咬落好爽,又帶少少煙韌,絕對無腥味,幾掂嘅冷盤小食,唔知標價會係幾錢?仲有,可能都開咗唔太耐,有啲侍應好似生手咗啲。整體哩講,笑與OK之間啦!