2022-11-17
昨晚去旺角買鞋, 考慮緊食乜,剛剛朋友在元朗食過羊,比起上次自己去雲南啊老X同埋依Y, 哩間性價比同腫嘍多好多。6點幾行過波鞋街附近餐廳,都無乜人,仲以為所有餐廳都無,點知道去到通菜街有兩間餐廳,居然差不多滿,哩間系其中一間,所以更有信心。餐廳比較暗,有D 農村菜味道,入到去都已經有羊味,坐低見到旁邊一檯有羊褪棒,第一個菜就叫佢優點- 羊食法種類多,估計亦只有哩度有羊眼食。- 醃料味吾會好似依Y咁重,吾會蓋曬D 羊肉味- 價錢比依Y便宜好多。- 大部分湯都好似系羊底,好正,飲完無口乾改善點- 如果可以有炒菜類就更好羊褪棒 (5分)$76- 一大支,聞落已經好香,肉吾會多,所有肉都系膝頭果邊,- 肉質感覺比羊腩和手抓肉好羊腩飯(3分)$54- 吾知道系眯貴州無食開羊腩,只是因為香港多人食,所以至加哩個飯,- 所有肉比較瘦,吾似系腩,好在無黐牙。- 汁又吾似貴州菜辣辣地,又吾似香港羊腩煲味道酸菜粉(4分)$38- 粉好滑,比米線好食- 酸菜吾會酸到”拿” 喉。羊雜(2分) $28- 因為系後加配菜,只是碟上- 覺得每塊切得太細,咬落毫無口感- 份量太少啦- 毫無羊味羊眼湯(5分)$35-
優點
- 羊食法種類多,估計亦只有哩度有羊眼食。
- 醃料味吾會好似依Y咁重,吾會蓋曬D 羊肉味
- 價錢比依Y便宜好多。
- 大部分湯都好似系羊底,好正,飲完無口乾
改善點
- 如果可以有炒菜類就更好
羊褪棒 (5分)$76
- 一大支,聞落已經好香,肉吾會多,所有肉都系膝頭果邊,
- 肉質感覺比羊腩和手抓肉好
羊腩飯(3分)$54
- 所有肉比較瘦,吾似系腩,好在無黐牙。
- 汁又吾似貴州菜辣辣地,又吾似香港羊腩煲味道
酸菜粉(4分)$38
- 粉好滑,比米線好食
- 酸菜吾會酸到”拿” 喉。
羊雜(2分) $28
- 因為系後加配菜,只是碟上
- 覺得每塊切得太細,咬落毫無口感
- 份量太少啦
- 毫無羊味
羊眼湯(5分)$35
- 從來無想過有人會食眼,睇過冰島旅遊節目至知道系真
- 羊眼質感原來吾硬,好似皮蛋但比較有咬口。就系一個字,正
- 後來查到羊眼能益腎氣,補形衰,開胃健力,還能明目。
羊褪棒
羊雜