2012-08-07 64 views
呢間野都食過好幾次喇,大熱天時行到身水身汗咁又無冷氣仲要食湯面,係得呢一間令我咁有恆心再去食。不過要食到都唔係咁易,因為佢好早就關門,好似我呢啲唔係係中環做野既人,要等閒日放假仲要三四點個時先好去,因為要排好長龍架lunch time。位置係九記牛腩對面,係香港站出行上去會舒服啲同近啲。每次去到都覺得啲落單姐姐好勁,記性好好。同埋佢地都好nice,見我地揀到十五十六個時會建議我地食咩。檸蜜脆脆係每次都必叫既,另外叫左凍奶茶,咸檸七同蕃茄牛肉面。呢個非一般既茄牛面($25)令我呢個唔食蕃茄既人都愛上左。佢既湯底雖然係用罐頭蕃茄醬加新鮮蕃茄整既,但完全係用面好夾!啲面吸哂鮮甜既蕃茄味,又唔會太甜。啲牛肉不得不提,完全無泎,又唔重味精味,配合埋鮮茄既鮮味簡直無得彈!至於必食既檸蜜脆脆($8),其實係焗脆左既豬仔包查左自制既檸檬加蜜糖醬,簡直係 perfect match!即叫即整,再砌到好似個米奇老鼠頭咁,香噴噴,一見到流哂口水!淡淡既檸檬味隨住呀姐拎住檸蜜脆脆行過黎就知道有野食喇!一咬落去卡一聲,焗得岩岩好,個邊同個面係脆既,中間啲面包暖暖地,之後係檸檬既味到先出現,感覺好fresh,小小
呢間野都食過好幾次喇

位置係九記牛腩對面,係香港站出行上去會舒服啲同近啲

每次去到都覺得啲落單姐姐好勁,記性好好。
檸蜜脆脆係每次都必叫既
,另外叫左凍奶茶,咸檸七同蕃茄牛肉面。

呢個非一般既茄牛面($25)令我呢個唔食蕃茄既人都愛上左

啲面吸哂鮮甜既蕃茄味
,又唔會太甜。

至於必食既檸蜜脆脆($8)
即叫即整,再砌到好似個米奇老鼠頭咁,香噴噴,一見到流哂口水

淡淡既檸檬味隨住呀姐拎住檸蜜脆脆行過黎就知道有野食喇!
一咬落去卡一聲,焗得岩岩好,個邊同個面係脆既,中間啲面包暖暖地,之後係檸檬既味到先出現,感覺好fresh,小小蜜糖既甜味都急不及待咁湧出黎~好滿足~
佢個隻脆既程度係岩岩好,唔會硬到整損上諤,自己係屋企未必整到。
我先前都試過介央脆脆,味道不錯,如果多人去食都係推薦的。

到咸檸七($12),雖然佢俾左雪碧唔係七起,但都無損好味程度

支雪碧係即開既,加埋已經幫你篤好既酸梅同檸檬
,一倒落杯度攪下佢就飲得好方便。
咸檸七唔係四圍都有,呢個真係保留原有風味,話明老字號,好多野都係上代流傳落黎即好味好多!
奶茶($12)都不錯!

題外話,個日去食仲見到林峰。
佢話幫北京飲食節目拍野介紹香港美食,拍完對面九記牛腩就過黎拍。
啲呀姐好似見到明星見怪不怪咁,佢肯同人合照好nice。
超正茄牛面
必食既檸蜜脆脆
凍鹹檸七
林峰
佢肯同人合照好nice!
2012-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
超正茄牛面
必食既檸蜜脆脆
凍鹹檸七
林峰
佢肯同人合照好nice!
  • 檸蜜脆脆
  • 咸檸七