2017-07-19 507 views
因為老婆久不久會吃西餐,所以都有留意Openrice 食評,好多食評都推介生蠔及carbonara ,今晚就訂了7:30。雖然係平日,我們來到時都巳經有一半入座率,果然有班識飲識食的粉絲,裝修簡約,不過枱與的空間比較大,所以就算旁邊坐滿人,都唔會覺得嘈吵。見到每月精選做緊Pacific rock(USA)-$10隻,我們因為未試過這裡的蠔,只叫了六隻,雖然咁平,不過質素都好好,味道鮮甜帶少許海水味。😋😋😋結果唔夠喉,想叫多半打,點知已經賣晒,因為差不多每枱都叫,下次要叫12隻蠔,因為這裡有個餐,12隻蠔就連紅酒一支。咁就唯有叫多兩隻Fine de Claire(France)-$28隻,呢兩仲好味,果然一分錢 一分貨👍👍😉另外我們點了一個鵝肝牛柳餐($248)分享,另加$15就有tiramisu 。頭盤係三文魚撻撻,三文魚係熟咗,味道除了三文魚味仲有少許魚子的味道,所以有點醎味,而且加埋塊硬麵包,就又脆又鮮❤️❤️❤️,另一塊就有沙律鋪蓋著麵包,好開胃。至於餐湯就是龍蝦湯,味道濃郁,香味一流,如果有龍蝦粒就仲正😉😉😉鵝肝牛柳,鵝肝表面煎得很香脆,而內𥚃好軟滑,火候掌握得好好👍👍👍牛柳煎到六成

Pacific rock(USA)

,呢兩仲好味,果然一分錢 一分貨👍👍😉
Fine de Claire(France)

另外我們點了一個鵝肝牛柳餐($248)分享
,另加$15就有tiramisu 。

三文魚撻撻

龍蝦湯

鵝肝

牛柳煎到六成熟,沒有血水,肉質鮮嫩而淋身,係一塊靚牛柳。
牛柳

在我們進食期間,見到有好多枱都點了carbonara,而每次都會見到大廚推著餐車,到每枱表演即場做carbonara,我們當然唔蝕底叫了一個。

當大廚來到我們面前,首先用火槍燒溶36個月的大芝士表面,再將意粉撈勻,然後加上意大利煙肉就上碟,意粉表面有好多粒狀的芝士附着,所以每一口都係芝士,另外煙肉肥瘦均勻,有點鹹香味,呢個carbonara就真係低食😋😋😋👍👍👍
carbonara意粉
意大利煙肉

最後個tiramisu味道好正宗,有點冧酒的味道,可惜只有一件,不過已經令人回味了。
tiramisu

我覺得這裡服務好好,侍應等你食完生蠔,會問准才上其他菜式,另外由於個埸有千幾二千呎,侍應雖然好忙,不過見到我舉手,都會很快行過來。
雖然這裡位於酒店,不過價錢不算貴,食物質素又好,我會期望再來吃其他東西。😍😍😍
tiramisu
意大利煙肉
carbonara意粉
牛柳
鵝肝
Fine de Claire(France)
龍蝦湯
Pacific rock(USA)
三文魚撻撻