2017-07-23
終於黎到星期六!對一至五打工嘅朋友黎講,幾經辛苦熬到星期六,平日番工趕頭趕命,早餐都冇時間食,就算有,都係食個包。難得星期六唔使番工,早餐梗係要慢慢歎番個靚茶啦。今日朝早就去左東海薈。拉斐特歎茶。裝修過感覺華麗左。原來11點前有特價粥飯,嗌左兩個飯一個粥:原籠北菇蒸滑雞飯、原籠鳳爪排骨蒸飯同埋南瓜排骨粥。原籠北菇蒸滑雞飯北菇放喺中間,周邊係雞肉。北菇份量不足,只得四分一的份量。如果可以多些份量會更好。北菇香滑富口感。雞肉都是冰鮮,但蒸出來沒有雪藏味,大部分都蒸得熟,惟部分稍嫌蒸得未夠熟,有些少紅色。原籠鳳爪排骨蒸飯鳳爪份量稍嫌少,只得兩隻「腳芷」。排骨約有五件。排骨大部分連骨,讓人感覺新鮮。排骨和雞一樣,部分蒸得熟,部分稍嫌蒸得未夠熟,有些少紅色。兩盎飯同樣值得讚的地方是飯粒粒粒分明,欣賞其用盎蒸飯。熱力透過盎轉到飯裏,這樣蒸出來的飯才夠熱。南瓜排骨粥南瓜肉散開成一絲絲,遍佈整碗粥,排骨算是熟了,但吃不出南瓜味,整體來說不過不失。想食d熱熱地嘅野、想食清清地或者想食得健康d,嗌呢個粥就啱曬。但賣相唔係太好,睇見覺得好似食緊醫院d粥。上素粉果共有三個。皮薄餡靚, 皮同餡嘅比例係1:9。餡
上素粉果共有三個。皮薄餡靚, 皮同餡嘅比例係1:9。餡料十足,有好多菇、蘿蔔同綠色蔬菜。揀上素粉果食都係想清清地,雖然用料健康,但係油左d。如果冇咁油就好啦~
子薑牛肉球唔記得影,但係好好食!成日覺得食牛肉球好肥、好膩。雖然係就係有唿汁~但係硬係覺得肥,所以次次都厚住臉皮問姐姐可唔可以落多d唿汁,覺得成嚿牛肉球每一個部分都點曬唿汁先會冇咁肥膩。下面po有四至五片子薑,上面有三嚿牛肉球。子薑牛肉球係一個好新穎嘅配搭,子薑搭配牛肉咁食,一d都唔覺得肥膩,重好開胃添!
其實就唔應該食咁多野嘅,但係硬係心思思想食多樣野,見隔離枱食緊馬拉糕又想食。古法馬拉糕啱啱新鮮出爐,熱騰騰。好鬆軟,但稍嫌太甜,冇黑糖香味。
Other Info. :
子薑牛肉球漏左冇影相......