2017-12-22 1155 views
今日陪咗媽咪去北區醫院做術前檢查,所以又冇煮飯,一家大細又周圍去揾食!今次嚟到聯和墟街市上面嘅大排檔,呢度有好幾間小炒,我哋揀咗入門口右手邊嘅海記美食坊!同一般市政大樓上面嘅大排檔都冇乜分別,海記有兩個舖位,藍底白字嘅招牌好搶眼,都幾襯到個海字,唔知老細係咪咁嘅用意呢?!合掌瓜紅蘿白豬骨湯唔理你叫咩餸,一坐底就送上一煲老火例湯,雖然都係有師傅,大排檔貨式,算係咁啦!西蘭花炒鮮魷魷魚新鮮彈牙,除咗西蘭花之外,仲有好多配料韭黃、草菇同甘筍片,令到成碟餸變得好豐富。菠蘿咕嚕肉正常水準嘅咕嚕肉,酸酸may may B頭最愛,不過菠蘿少咗d!海味雜菜煲正常嘢冇乜特別~支竹火腩鱔煲屋企人話好好味!三杯酒肥腸豬大腸係我其中一樣好鍾意食嘅嘢,再配搭埋「三杯」嘅煮法,用醬油、米酒、麻油各一杯,再加埋九層塔、薑同蒜頭,一齊爆炒非常惹味!「三杯」源自江西,相傳係一個江西籍獄卒喺獄中用咗酒釀、豬油、醬油各一杯燉製雞塊俾文天祥食而得名。而家為咗方便同健康嘅關係酒釀改為米酒、豬油改為麻油。

合掌瓜紅蘿白豬骨湯

西蘭花炒鮮魷

菠蘿咕嚕肉

海味雜菜煲
正常嘢冇乜特別~

支竹火腩鱔煲
屋企人話好好味!

三杯酒肥腸

2017-11-20