2020-02-02
老公見我最近咁辛苦,攪workshop仲要自己做埋清潔, 星期六都冇時間休息, 完咗之後就算係平日晚,都要請我食餐好嘅。今次揀一間喺尖沙咀,旺中帶靜的地方,門口好特別,比較細,有一種隱蔽美食的感覺,但入面好多人,好熱鬧, 見餐廳經理不斷同啲熟客social, 就覺得呢間舖頭應該唔錯,不斷有回頭客。前菜叫咗福岡番茄, 同埋特製蟹膏雜菜條。蕃茄剝皮冰鎮食用, 味道清爽帶甜。 蟹膏為店主每日親自調製, 用火溫熱,雜菜條有日本來的 蘆筍,蘿蔔,青瓜, 用唔完的蟹膏味噌可以留返點其他餸菜或拌飯。串燒方面因為呢一間舖出名食雞肉,所以我們s點了雞腎,雞肝,雞腿肉,雞肉棒配蛋等, 我亦都有韭菜芝士豚肉卷, 牛油果豚肉卷。 全部都好好食,配酒一流, 只可惜今次揸車黎,唔飲得。煎炸野點了炸蝦,黑松露薯波, 秘製南蠻炸雞( 據說係日本總廚嘅家族秘方, 超過60年歷史)。 炸雞採用肉質嫩滑的日本大分縣雞肉,表面酥脆、內裡鮮嫩多汁,配自家製他他醬,有蛋黃醬的香濃味道加上洋蔥粒, 雖然大大份, 都畀我哋兩個食清光。另一個覺得比較重口味嘅, 就係佢哋嘅煙燻大和妃子雞。 充滿炭火煙燻味,雞油滲透出來, 墊底嘅椰菜吸收
前菜叫咗福岡番茄, 同埋特製蟹膏雜菜條。
另一個覺得比較重口味嘅, 就係佢哋嘅煙燻大和妃子雞。 充滿炭火煙燻味,雞油滲透出來, 墊底嘅椰菜吸收曬,配以紅色的柚子胡椒醬( 頗辣),別具風味。
食完超滿足