呢度既菜款都係自家設計,出面係食唔到架。有時仲會有時令既季節限定。認真要黎試下喇。今晚我地點佐既餐1.日本香蔥豚肉卷2.香脆雞皮 (脆皮食落好似餅乾)3.芝士肉丸配黃金蛋4.味增螢光魷魚 (季節限定)5.富士蘋果豚肉卷 (必食)6.明太子紫蘇豚肉卷 (必食)7.鹽燒大蝦 (大大啖爽口既蝦肉)8.雞肉卷配黃金蛋 (必食)9.厚燒牛舌 (嫩口爽脆)10.櫻花蝦櫻花飯糰 11.日式醬油燒飯糰 (有飯焦既口感)12.TKG月見香蒜拌飯 (好吃)13.唔知飲佐幾多杯酒同酒 (清酒/威士忌/黑白啤酒)中意似啤酒既朋友一定要試下黑啤溝白啤,中和得岩岩好!黑啤既滑口,苦甘得黎又可以比白啤溝一溝,突然順口清爽哂^_^值得一提既係,肉質食落係好新鮮,燒既火候好到位,鎖到肉汁之餘唔會乾身好柴。另外佢地既汁係神仙水,配落D肉度係層次既升華。令我覺得最回味既係明太子紫蘇豚肉卷(配汁),沾佐個汁食落中和明太子既咸味,中間夾住既紫蘇令成個豚肉卷變得不一樣,真係好好味,JUICE。仲有,念念不忘既雞肉卷配黃金蛋,食落口感好似係軟骨同雞肉被打碎形成,口感係好爽口,加埋粒黃金蛋,係甜既蛋香汁,好MATCH。富士蘋果豚肉卷

呢度既菜款都係自家設計,出面係食唔到架。
有時仲會有時令既季節限定。認真要黎試下喇。

今晚我地點佐既餐
1.日本香蔥豚肉卷
2.香脆雞皮 (脆皮食落好似餅乾)
3.芝士肉丸配黃金蛋
4.味增螢光魷魚 (季節限定)
5.富士蘋果豚肉卷 (必食)
6.明太子紫蘇豚肉卷 (必食)
7.鹽燒大蝦 (大大啖爽口既蝦肉)
8.雞肉卷配黃金蛋 (必食)
9.厚燒牛舌 (嫩口爽脆)
10.櫻花蝦櫻花飯糰
11.日式醬油燒飯糰 (有飯焦既口感)
12.TKG月見香蒜拌飯 (好吃)

富士蘋果豚肉卷,一定要試,富士蘋果既果甜中和豚肉既咸味,酸酸甜甜好好味。係一種好FRESH清新既配搭。

最後建議大家唔急都要去下個廁所,服務好好,好乾淨,口腔清潔用品全齊。真係做到日本人應有既要求,NICE

介紹過既朋友都中意😛

注意晚市有分場次,尾場是8:30開始,不過有啲必食款可能就買哂,建議週末電話預約。
2024-03-02
Type of Meal
Dinner
  • 自家製雞肉丸配黃金蛋
  • 明太子紫蘇豚肉卷
  • 厚燒牛舌
  • 富士蘋果豚肉卷
2024-03-04 329 views
喜歡吃串燒的朋友帶我來了這間「木户」是宮崎炭火燒博多串燒專門店由日籍總廚木村先生主理,環境裝修滿滿日系居酒屋風情餐單也有小心機,有很多一般串燒店及居酒屋吃不到的獨特位置喔🤭.🐣日本櫻葉半生熟鷄脊柳 是香港少的雞肉刺身,主廚以獨特手法處理,入口清爽微酸.🐟味噌呑拿魚蓉味噌咸香搭配魚脂味濃郁呑拿魚蓉,簡單裹上紫菜或餅乾已很好吃.🦀自家製香蒜蟹味噌配蔬菜條香蒜蟹味噌味道濃郁新鮮,配上清爽的蔬菜條,營養均衡又美味可口.🥩免治鵝肝牛舌吉列餅外層炸皮酥脆,餡料把鵝肝和牛舌混合在一起,入口更添層次感.🐟鹿兒島蒲燒薩摩活鰻魚選用了新鮮的鹿兒島活鰻 ,經過炭火燒烤,外皮酥脆,肉質彈牙飽滿,吃時輕輕配一口米飯中和油膩感.🐤南蠻炸雞 金黃酥脆,口感鮮嫩多汁。配以主廚自製的他他醬,很對味喔.🐄炭燒安格斯肉眼是餐廳招牌菜品。炭燒至5-7成熟,可配秘製牛扒汁同吃,入口微酸解膩.🐽炭火燒豬鼻筋以宮崎式炭火燒,入口有彈性及嚼勁,可配新疆粉 /柚子辣醬/檸檬汁同吃.🐷韭菜芝士豚肉卷將清香韭菜包裹在鮮嫩豚肉卷中,增加層次感。配合濃郁芝士味道,好好吃喔.🍜柑橘柚子烏冬是清爽的一道主食,上菜時散發很香的柑橘柚子味,烏冬是布
喜歡吃串燒的朋友帶我來了這間「木户」
是宮崎炭火燒博多串燒專門店
由日籍總廚木村先生主理,
環境裝修滿滿日系居酒屋風情
🐣日本櫻葉半生熟鷄脊柳
是香港少的雞肉刺身,主廚以獨特手法處理,入口清爽微酸
🐟味噌呑拿魚蓉
味噌咸香搭配魚脂味濃郁呑拿魚蓉,簡單裹上紫菜或餅乾已很好吃
🦀自家製香蒜蟹味噌配蔬菜條
🥩免治鵝肝牛舌吉列餅
外層炸皮酥脆,餡料把鵝肝和牛舌混合在一起,入口更添層次感
🐟鹿兒島蒲燒薩摩活鰻魚
🐤南蠻炸雞
金黃酥脆,口感鮮嫩多汁。配以主廚自製的他他醬,很對味喔
🐄炭燒安格斯肉眼
🐽炭火燒豬鼻筋
🐷韭菜芝士豚肉卷
🍜柑橘柚子烏冬
是清爽的一道主食,上菜時散發很香的柑橘柚子味,烏冬是布烏冬那種,大條掛汁
🌟蕨餅
Q彈Q彈
2024-02-18 309 views
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻隔咗一段時間再訪 整體質素都keep到最愛都係”宮崎式雞頸肉火鐵板燒”! 同推介圖1嘅”韭菜芝士豚肉卷”唯一係”自家制雞肉丸配蛋”有啲失色, 燒得偏乾🙈識食嘅記得問佢地拎圖6嘅調味粉‼️.🔻🍽 木戶 @kido.hk 📌 地址: 尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforyakitori
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
隔咗一段時間再訪 整體質素都keep到
唯一係”自家制雞肉丸配蛋”有啲失色, 燒得偏乾🙈
識食嘅記得問佢地拎圖6嘅調味粉‼️
🔻
🍽 木戶 @kido.hk
📌 地址: 尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖
2024-02-18 181 views
最近去咗尖沙咀棉登徑嘅一間居酒屋叫「木户」,整個地方都係以木材風格為主嘅。入門口見到一對小門好有意思,一入去就有種日本風嘅感覺,餐廳好熱鬧嗰啲,我哋7:30左右去到,就見到全部座滿喇!佢哋有吧位,你可以坐住睇住師傅煮嘢真係好有趣。介紹一下當晚食咗嘅菜式先 德島阿波尾雞翼:嗰啲雞翼超大隻,好juicy咁,完全唔係一般嘅雞翼啦!我啲朋友食完仲要再加追單呢!炭火燒豬鼻筋:嗰啲豬鼻筋我真係第一次食,佢用宮崎嘅炭火燒架去煮,個炭味真係好吸引!油浸廣島蠔:宜個係職員推介item, 個蒜香油汁真係一試難忘, 少少辣但個汁超級香,佢會配咗啲法包俾你可以點個汁黎食, 超級好食而家餐廳仲有限定嘅鹿兒島縣菜單,我試咗幾樣:鹿兒島金柑茶美豚沙律:你諗過用金柑嚟整沙律嘅嗎?超清新嘅味道,自家製嘅醬汁仲好好夾!炭火蒲燒鹿兒島薩摩活鰻魚:每日供應有限,我哋剛好訂到最後一份,嗰鰻魚同平時食嘅完全唔同,好有彈牙感,絕對係必揀嘅菜式!鰤魚伴生湯葉涮涮鍋:涮涮鍋配自家製嘅知覧茶胡麻醬,醬汁有淡淡嘅綠茶味,好特別。湯底都好鮮甜。金柑意式生鰤魚片:日本居酒屋一般食刺身,但呢個菜真係有驚喜!鰤魚片配醬汁同金柑、紫蘇花同粉紅胡椒,
介紹一下當晚食咗嘅菜式先

而家餐廳仲有限定嘅鹿兒島縣菜單,我試咗幾樣:

金柑意式生鰤魚片:日本居酒屋一般食刺身,但呢個菜真係有驚喜!鰤魚片配醬汁同金柑、紫蘇花同粉紅胡椒,好特別!

鹿兒島直送薩摩家炸魚餅:魚餅彈牙,最適合配酒啦!

薩摩中山黑毛和牛朴葉燒配牛蒡黑葡萄醋汁:和牛入口即溶,醬汁超好食!

總括嚟講,木户餐廳真係好出色喎!服務好好,食物質素冇得輸,我肯定會成為我喺尖沙咀嘅固定食堂啦!下次一定會再去,仲有好多嘢未試,但今日真係食得好飽,下次留返啦!
2024-02-12
Type of Meal
Dinner
  • 炭火蒲燒鹿兒島薩摩活鰻魚
  • 油浸廣島蠔
  • 德島阿波尾雞翼
  • 金柑意式生鰤魚片
2024-02-13 81 views
原來唔係所有串燒都是炭燒的,係要寫明嗰啲先係, 炭燒的係好食好多.串燒是攞貨, 食得出有雪櫃味, 而且多數是醬燒, 好少鹽燒, 點解?自己諗啦。最伏係個宮崎南蠻炸雞,其實係個皮唔脆嘅炸雞扒, 皮唔脆嘅炸雞想點!炭燒日本鰻魚乾及炭燒雞翼好食, 日本酒嘅選擇好多呢個值得讚賞.
  • 炭燒日本鰻魚肝
  • 木戶自家製蟹味噌配鮮雜菜條
最近去了一家叫木戶的日本居酒屋,是這個月吃過最高質的日料!主打炭火燒的木戶入口好像日本古代的木屋,不說真的以為去了日本呢!最近他們更於即日起至2月29號期間舉辦鹿兒島Fair,不用到日本也能夠品嚐正宗鹿兒島料理,急不及待要嚐嚐限定餐單了🍊-金柑意式生鰤魚魚片 $178鰤魚片淋上酸甜芝麻醬汁,加上金柑、紫蘇花和粉紅胡椒,好開胃哦~炭火蒲燒活薩摩活鰻魚 $498每烤一條活鰻魚都經過師傅的長時間火候控制,炭火燒烤而成(圖二)肉質好嫩,裡面的細骨已經被烤脆也被我吃了,外皮微焦有碳香!鹿兒島薩摩中山黑毛和牛朴葉燒配牛蒡黑葡萄醋醬汁 $428 使用的A5中山黑毛和牛,超級香嫩,嗅到氣味已經垂涎欲滴經過炭火燒烤後再加上酸甜梅醬,好完美!茶美豚肉金柑沙律  $168茶美豚肉每片都粉粉嫩嫩的,口感較一般豚肉嫩而且更想肉味呢,配上金柑片,好清爽。鰤魚伴生湯葉涮涮鍋配知覽茶胡麻醬汁 $228鹿兒島時令日本野菜,加上鰤魚輕輕煮就可以吃,鰤魚好香的煙燻味!一定一定要點上自家製知覽茶胡麻醬汁,好香好濃。奄美大島特色雞飯 $118鋪上雞肉絲、蔥花、香菇絲、蛋絲、海苔、雪菜與芝麻等,茶壺內的是雞湯,熱辣辣好暖胃呢!鹿
最近去了一家叫木戶的日本居酒屋,
是這個月吃過最高質的日料!
主打炭火燒的木戶入口好像日本古代的木屋,
不說真的以為去了日本呢!
最近他們更於即日起至2月29號期間舉辦鹿兒島Fair,
不用到日本也能夠品嚐正宗鹿兒島料理,
急不及待要嚐嚐限定餐單了🍊
金柑意式生鰤魚魚片 $178

炭火蒲燒活薩摩活鰻魚 $498

鹿兒島薩摩中山黑毛和牛朴葉燒配牛蒡黑葡萄醋醬汁 $428

茶美豚肉金柑沙律  $168

鰤魚伴生湯葉涮涮鍋配知覽茶胡麻醬汁 $228

奄美大島特色雞飯 $118

鹿兒島直送薩摩家炸魚餅 $48
魚餅吃得出與外面的不同,這個用魚肉泥製造,
加上鹿兒島地酒與調味料。
2024-02-02 130 views
棉登徑是日本菜的兵家必爭之地,能屹立而不倒的食店少店實力也不能。日式串燒講求食材新鮮度,火候,時間控製。這裡各類串燒真的不錯,燒雞皮,肝是我串燒店必吃的第一道菜,若這燒雞皮,燒肝不好,其它菜式我不會存有希望。這裡的燒雞皮燒得皮脆內軟带點焦香味。剛熟雞肝,帶酒味的肉鬆軟冇起沙,味道猶如在日本吃串燒。厚烧牛舌火候控制得宜,嫩滑鬆軟。燒魚鮫绝對是精彩。魚皮微焦肉滑嫩,也估不到小小魚鮫竟有颇多肉。燒雞肉串配黄金蛋只可說不錯。燒七味魚翅干咬口較鬆軟,比雞泡魚干好,還有宮城炭燒雞皮,帶炭香味的雞皮爽脆,燒雞腸則口感不錯,第一次吃日本菜有雞腸,感覺新奇在這裡一杯啤酒,配各類串燒,與好友吹水說說是非,轉眼間已是三小時。我會有興趣到此多試其它食物。

剛熟雞肝,帶酒味的肉鬆軟冇起沙,味道猶如在日本吃串燒。

厚烧牛舌火候控制得宜,嫩滑鬆軟。燒魚鮫绝對是精彩。

魚皮微焦肉滑嫩,也估不到小小魚鮫竟有颇多肉。

還有宮城炭燒雞皮,帶炭香味的雞皮爽脆,

燒雞腸則口感不錯,第一次吃日本菜有雞腸,感覺新奇

2024-01-12 167 views
之前 已經同朋友食過一次再黎食 叫咗個 明太子泡菜汁奶油芝士凍烏冬依個係細細地但食完唔會太油膩因有cream又芝士 邪惡之物但因為有泡菜所以好好食又唔會太膩厚燒牛舌今日比上次燒得硬咗啲 係香口嘅 但今次爭啲烤熊本肥後赤茄子燒得有火爐燒香味 但又未去到會好有驚喜咁好食嘅燒鹿兒島安納芋係甜嘅 但冇想像中咁香口 正常野吉列西班牙伊比利亞黑毛豬豬扒襯熱食 好好食同埋都算大塊嘅 好香好脆醬汁燒魷魚佢個汁整得好好食配落魷魚到好香 好軟熟會再想黎食 總括係好好嘅日式店
之前 已經同朋友食過一次

醬汁燒魷魚
佢個汁整得好好食配落魷魚到
好香 好軟熟
會再想黎食 總括係好好嘅日式店
今日喺尖沙咀做完嘢,就同朋友一齊試下一間位於尖沙咀嘅居酒屋,佢地近期有個和味雞肉祭,入面有好多都係屬於雞肉嘅食材😋👍🏻有好多配搭都係勁新穎✨奶油芝士拌韓式醃鱈魚腸鱈魚腸我都算係第一次食,口感好特別,佢有少少牛腸既feel🫠幾煙un嘅, 可以擠啲檸檬汁上去咁就冇咁重內臟味👍🏻✨咖喱烤大和雞雞鎚 雞鎚有好濃既咖哩味🍗上面仲有好多芝麻同埋香草,食落口甜甜地,啲雞肉都好嫩滑✨鹽燒德島阿波尾雞翼 鹽燒雞翼相對淡口少少,雞翼就冇乜點醃過,主要都係靠面層嘅鹽作調味✨唐揚德島阿波尾雞胸 雞胸炸完其實食落口好似雞髀肉咁樣, 非常嫩滑👍🏻一啲唔似食緊胸肉,佢仲有茄汁可以畀你點✨炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 雞腎好好食,有咬口,而且都每一舊都好入味,佢旁邊呢有一個匙羹入面有辣醬嘅,如果覺得有需要嘅話,可以點啲辣醬再惹味啲✨德島竹竹輪魚餅燒左既竹輪卷,相對會乾身啲,可點沙律醬食😋✨蒜香辣椒蟹味噌烏冬呢個我都幾鍾意食嘅,佢係有爆多蟹肉蟹膏撈埋一齊,味道係相對偏重口👍🏻但每條烏冬都入曬味😻✨炸宮前丸子佢係甜品嚟嘅, 係炸咗嘅小丸子,出面係點嗰啲醬油,小丸子炸到香香脆脆,口感都好特別,屬於出面好比較少見嘅甜品🍡

✨奶油芝士拌韓式醃鱈魚腸

✨德島竹竹輪魚餅
燒左既竹輪卷,相對會乾身啲,可點沙律醬食😋

✨蒜香辣椒蟹味噌烏冬

✨炸宮前丸子

秋季到來!「KIDO木户」の秋祭 為你揭開了一份全新的菜單! 作為香港唯一一家提供「大和妃子雞」炭火燒串燒的餐廳,木户在此方面表現非常出色。餐廳以各種部位的燒烤著稱,從嫩雞腿到脆皮、肝臟、心臟,甚至一些罕見的部位都能品嚐到。師傅正在工作~先order 一杯 sake 先!Recommended Dishes: 藍天使蝦明太子紫蘇豚肉卷✅呢個非常好食😋使用上刺身級的新喀里多尼亞藍天使蝦,外層包裹着微辣嘅明太子和煎香嘅豚肉,加上紫蘇葉獨有嘅香味,令人難以抗拒!宮崎南蠻炸雞1956✅總廚木村先生家族秘傳的主打菜式「元祖宮崎南蠻炸雞1956」由木村先生的父親參與開發的菜式,為菜式的創始人。正宗的南蠻炸雞金黃香脆,口感鮮嫩多汁,炸雞愛好者必點!宮崎炭火燒雞冠✅雞冠係屬於稀有食材,因為雞冠來自公雞,而公雞不生蛋,所以在農場中數量極小。炭火燒口感爽脆煙靭,也是一個送酒必點小食!橄欖油浸香蒜廣島蠔✅最鍾意依個,有點像西班牙橄欖油蒜浸大蝦Ajillo,沾上法包🥖配搭酒,讓人吃上一口又一口 自家製TKG月見香辣蒜油拌飯✅如果最後你想要一個飯滿足口福,我會推介這個全港獨有的生雞蛋拌飯。雖然看似簡單,只是雞蛋
師傅正在工作~
先order 一杯 sake 先!

Recommended Dishes:

宮崎炭火燒雞冠

橄欖油浸香蒜廣島蠔✅

自家製TKG月見香辣蒜油拌飯✅
自家製TKG月見香辣蒜油拌飯
如果最後你想要一個飯滿足口福,我會推介這個全港獨有的生雞蛋拌飯。雖然看似簡單,只是雞蛋、米飯、醬料、蔥、紫菜、芝麻、蛋,讓你滿足一整天。

✍🏼Rating: 9/10
💸Price: ~HKD 500pp
2023-11-14
新喀里多尼亞天使蝦明太子紫蘇豚肉卷
宮崎南蠻炸雞1956
宮崎炭火燒雞冠
自家製TKG月見香辣蒜油拌飯
2023-11-16 163 views
難得要見朋友仔,當然要搵間好啲嘅餐廳聚下啦,今日就去咗尖沙咀棉登徑嘅一間日式餐廳。每樣嘢食都好吸引,仲好有火候添,睇住師傅燒嘢食,都夠晒過癮。✨奶油芝士拌韓式醃鱈魚腸一嚟到睇落其實有少少似鵝腸,鱈魚腸師傅已經檔開晒,腸一面有少少脂肪,識落好香口,魚腸表面有啲爽口,奶油芝士好香,加埋少少檸檬汁上去,成個味道嘅層次感出晒嚟。✨咖喱烤大和雞雞鎚 佢嘅雞腿肉好大舊,上面有啲香草同埋咖喱汁,烤完之後成舊雞好入味,成個雞肉好嫩滑。✨鹽燒德島阿波尾雞翼 鹽燒雞翼普普通通,只係用少少鹽去吊味,食到雞嘅原汁原味。✨唐揚德島阿波尾雞胸 睇落個樣有少少似炸魷魚,原來佢係雞胸,配咗蕃茄醬,有少少似食緊麥樂雞嘅感覺。✨炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 雞腎係用炭火燒嘅,好爽口啊,每一舊都有炭香嘅味道,旁邊有一羹辣味醬,點完會更加惹味。✨德島竹竹輪魚餅本身個人都好鍾意食竹輪,啱啱燒完既竹輪卷熱辣辣脹卜卜配搭埋沙律醬食好滋味。✨蒜香辣椒蟹味噌烏冬成個烏冬都充滿着蟹膏嘅味道,每一條烏冬都掛滿晒醬汁,好幸福啊。✨炸宮前丸子甜品係小丸子,來都係熱辣辣啱啱炸好咗,免頭配左一啲甜甜地嘅醬汁,食落香脆可口,口感特別。

✨奶油芝士拌韓式醃鱈魚腸

✨鹽燒德島阿波尾雞翼
鹽燒雞翼普普通通,只係用少少鹽去吊味,食到雞嘅原汁原味。

✨蒜香辣椒蟹味噌烏冬

✨炸宮前丸子
尖沙咀有好多高質抵食日式午餐(唔平,抵食過夜晚咁解),棉登徑係臥虎藏龍之地。個名好長嘅招牌炸雞扒:兩大特色,一係炸雞扒有別於傳統日式炸雞一舊舊,亦保存到肉汁,二係佢用蛋黃醬調較嘅醬汁好出色,睇落樣樣都好邪惡,但食落竟然唔覺好油膩。炭烤鰻魚:真係炭爐攞上餐盤喺面前烤,香噴噴,鰻魚好肥美,附上嘅鮮磨Wasabi先係靈魂,簡直畫龍點睛,唔辣唔攻鼻之餘,將肥鰻魚嘅油膩感掃走曬。食到一半有個靚姐過嚟提醒要反轉烤否則會癡住鰻魚皮燶曬,但已經太遲,一夾起見到鑊撈咁。碳爐擺盤前係一種好獨特嘅體驗,如果鍾意索一氧化碳嘅朋友應該特別滿足。

2023-11-15
$250 (Lunch)
  • 總廚木村先生家族1956年首創宮崎南蠻炸雞
  • 烤鰻魚飯
之前已經介紹過木戶🪵知道出咗menu,朋友返香港即刻嚟潮聖下~今次我哋坐吧檯,可以一邊食一邊欣賞來自九州宮崎總廚「木村潤一郎」師傅令人讚嘆嘅手藝🔥 聽聞最出名就係燒鳥~~ ✨期間限定「和味雞肉祭」✨🍢咖喱烤大和雞雞鎚 $68未食已經聞到超香咖喱味,雞鎚外脆裡面一咬超多肉汁,食落唔會覺得辣🍢鹽燒德島阿波尾雞翼 $48/隻燒鳥又點少得阿洲波尾雞翼,一隻手掌咁大嘅雞翼,雞皮脆到不得了,肉質彈牙,feel 到🐓做咁好多運動,唔鞋口,一咬超juicy 又香濃雞味🍢唐揚德島阿波尾雞胸 $108即炸雞胸肉,配上檸檬汁及茄汁,甘香可口,食唔停口!佐酒冇得輸~🍢宮崎式炭火燒雞冠炭 $178識食又點少得最愛嘅燒雞冠🤩 仲係成份上,保守估計有10-15隻,配以炭火燒烤令到雞冠超脆,可配搭檸汁及辣醬,仲有青瓜伴碟~中意食辣係必須點辣醬!中意食雞冠必點👍🏽🍢炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 $78食串燒又點少得雞腎,以備長炭慢火燒,保留爽口阿唔乾,仲食到炭薰香,佐酒一流~建議先把檸檬汁灑上,再點辣醬食~連唔中意食雞腎嘅朋友都愛上🫶🏾—🍢德島竹竹輪魚餅 $66德島竹竹輪魚餅肉質柔軟,配上蛋黃醬一齊食,男女老幼
之前已經介紹過木戶🪵
知道出咗menu,朋友返香港即刻嚟潮聖下~今次我哋坐吧檯,

✨期間限定「和味雞肉祭」✨
咖喱烤大和雞雞鎚
🍢咖喱烤大和雞雞鎚 $68

鹽燒德島阿波尾雞翼(隻)
🍢鹽燒德島阿波尾雞翼 $48/隻

炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎
🍢炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 $78

德島竹竹輪魚餅
🍢德島竹竹輪魚餅 $66
德島竹竹輪魚餅肉質柔軟,配上蛋黃醬一齊食,男女老幼都難以抗拒

味噌吞拿魚蓉
🍢味噌吞拿魚蓉 $168
一味兩食,可配雪糕cone或紫菜;
吞拿魚蓉配上蛋汁,濃香蛋味 + 吞拿魚蓉鮮味,嫩滑度倍增

宮崎特色魚肉烏冬
🍢宮崎特色魚肉烏冬 $168
魚肉烏冬口感軟滑,同平時食彈牙烏冬質感好不同,食落軟綿綿之外多咗一份魚肉香味;配上超大塊魚腐~

炸宮前丸子
🍡炸宮前丸子 $48
炸丸子脆卜卜,外脆內軟糯,配上黑糖醬汁帶一點咸味,幾得意~

Overall 嚟講人均消費500左右,價錢中等,服務食物質素都ok!好啱一班朋友或者同朋友2人聚會慢慢歎~ 必食雞冠、雞腎~下次試埋雞皮先

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🪵木戶
地址:尖沙咀棉登徑 8 號地下 G12-13 號舖
2023-11-14
$535.7 (Dinner)
咖喱烤大和雞雞鎚
宮崎特色魚肉烏冬
炸宮前丸子
  • 鹽燒德島阿波尾雞翼
2023-11-14 107 views
✨鹽燒德島阿波尾雞翼 雞翼 用左阿波尾雞翼 大大隻 炸得皮脆肉嫩 好香口✨咖喱烤大和雞雞鎚 雞鎚肉質結實 有淡淡溫和咖喱香✨唐揚德島阿波尾雞胸 外層炸得薄脆 肉質軟腍✨宮崎炭火燒難冠雞冠口感爽脆 有淡淡炭香✨炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 雞腎爽口唔韌 用黑椒調味 好惹味✨味噌吞拿魚蓉吞拿魚蓉鮮味 拌上蛋黃配上威化筒或紫菜食 各有特色✨德島竹竹輪魚餅竹輪魚餅 口感彈牙 味道甜甜地可以點啲蛋黃醬食 又係另一種風味✨宮崎特色魚肉烏冬魚肉烏冬軟彈 簡單配一塊腐皮 都可以✨炸宮前丸子丸子炸得外脆 內軟糯配搭鹹鹹甜甜醬汁同黃豆粉口感味道都幾有趣總結:食物可以 環境唔錯感覺好似去咗日本居酒屋 好有氣氛服務唔錯 價錢可以
雞翼 用左阿波尾雞翼 大大隻

口感味道都幾有趣

總結:食物可以 環境唔錯
感覺好似去咗日本居酒屋 好有氣氛
服務唔錯 價錢可以
上網見到呢間係由日籍主廚——發明南蠻炸雞嘅後人主理,聽到已經好吸引🤩 平時食日本野最鐘意叫日式炸雞,今次特登去試下🥳🔥主打用備長炭燒烤嘅燒鳥,menu簡而精有🐣雞吾同嘅部位選擇,種類豐富,除左常見嘅雞軟骨、雞皮🐓仲有好多外面少見嘅特殊部位👍🏻🐤總廚木村先生家族1956年首創宮崎南蠻炸雞 $188外皮淋上醬汁都夠脆,炸雞炸得啱啱好,雞肉 嫩滑有肉汁🍗 重點係上面嘅沙律醬,酸酸甜甜,有粒粒蔬菜,明顯係自家調校醬汁👍🏻.🐤宮崎式雞頸肉炭火燒鐵板燒 $248 (唔記得左影相🤣)雞頸肉係日韓常見會燒嚟食,香港就少見😮 呢度用鐵板上,一上枱已經好香炭燒味🔥 雞頸肉肉質爽口,忍唔住一口接一口咁食🌶️有附上辣椒醬,間中點下又幾得意🐣自家製雞肉丸配黃金蛋 $43🥓明太子紫蘇豚肉卷 $46🎇炭燒日本鰻魚肝 $65.🍢另外再點仲有幾款串燒、小食都好出色,鰻魚肝就略嫌甜咗少少.🚪環境好有feel,正所謂想知餐廳嘅級數去到邊,睇廁所打理成點就知道🪞 估唔到廁所係酒店級,有備長炭消臭,有漱口水同口線棒提供😮.木戶KIDO📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖

總廚木村先生家族1956年首創宮崎南蠻炸雞

🐤總廚木村先生家族1956年首創宮崎南蠻炸雞 $188
🐤宮崎式雞頸肉炭火燒鐵板燒 $248 (唔記得左影相🤣)

自家製雞肉丸配黃金蛋

🐣自家製雞肉丸配黃金蛋 $43

明太子紫蘇豚肉卷

🥓明太子紫蘇豚肉卷 $46

炭燒日本鰻魚肝

🎇炭燒日本鰻魚肝 $65
🍢另外再點仲有幾款串燒、小食都好出色,鰻魚肝就略嫌甜咗少少
木戶KIDO
📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖