2015-04-20
今晚做野做到8點左右唸住同D同事食完再做過, 當時公司附近已經唔係好多選擇, 我地原本都係唸住去茶記, 不過經過見到有間咁近公司嘅素食都未試過就試下啦. 估唔到條街無乜人但係上到去會咁門亭若市, 仲要係平日夜晚.呢間一心素食比我想像中大間, 屬於茶餐廳格局不過位與位之間都好多空間. 餐桌都很大體, 感覺很衛生, 每個位置上都有枱墊.今次我地一行三人叫左一個二人餐, 另外再加個小食同一個主食, 主要都是希望試一些簡單自然的素食, 當中包括意式, 中式和印度菜.我們其中二人點了兩個飲品, 兩杯都是新鮮蔬果製造, 很fresh.檸蜜雪梨汁 - 用檸蜜, 雪梨, 紅蘿蔔造五青汁 - 材料有青椒, 青瓜, 青蘋果, 西芹, 苦瓜田園羅文鮮果沙律有羅文菜, 哈密瓜, 車厘茄, 菠蘿, 火龍果等,以醋做調味, 蔬菜水果都很新鮮.大菇時蔬大冬菇很多肉汁, 上面釀有粟米紅蘿蔔等配料,再鋪上大片芝士後烤焗, 口感豐富. 拌碟的是新鮮沙律菜, 很健康.手抓餅這個要做得出色會難一點, 因為相對是較簡單直接的菜, 重點就在於控制住油膩感, 餅皮的鬆脆及餅芯的柔軟, 以及最後分高下的: 餅的香味. 前兩樣相當好,
五青汁 - 材料有青椒, 青瓜, 青蘋果, 西芹, 苦瓜
田園羅文鮮果沙律
大菇時蔬
手抓餅
咕嚕肉
南瓜意大利飯
千層麵
芒果千層蛋糕
芝士蛋糕
比一般吃到的相對粘性較強, 濃厚奶味和芝士味, 一小塊份量剛好, 食完主菜還有空間的話值得一試.
總括來說, 這家素食餐廳, 擅長把不同國家的素食菜式融會, 而味道亦會保留原本的特色. 這相對很多素食餐廳的風格不同. 我曾試過的素食餐廳, 一般做法都是把素菜模仿成各式各樣的肉類外型的菜式, 但我對這類素菜不十分喜歡, 畢竟想吃素就是不想吃肉, 或是想吃清淡一點, 所以根本無須硬要把食物外型做成肉類以增加食慾了.