其實告士打道呢度既人流真係好少,不過近排經常經過見到呢一間Al Forno Cafe and Bar特別多人,有時甚至有人等位,今日終於黎一試究竟,究竟呢度有何魔力係疫情期間都吸引到咁多食客?平日2點後到,好彩唔洗等位。Al Forno Cafe and Bar主打正宗意大利手拉薄餅,平日12點到4點有做午市套餐,包一款意粉或者自家製比薩同餐湯。意粉有5款,比薩有4款。可加錢要飲品。主餐牌仲有多款飲品,好多鹹甜口味既窩夫,小食,意粉同薄餅,選擇比午市套餐更多。第一次黎,當然要試招牌手拉薄餅同意粉。餐湯寫明係周打蜆湯,雖然係跟餐,但係都絕不欺場。周打蜆湯用個貝殼形湯碗上枱,面頭灑上少量香草。周打蜆湯非常濃厚之餘仲食到粒粒蜆仔,仲有薯仔粒同洋蔥碎,真材實料,上枱時仲熱到出煙。蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿比薩 $128 另加一比薩切法係一開四大件不規則形狀,比薩用意大利進口00麵粉製作批底,薄脆批底上面有連皮雞件,紅洋蔥,菠蘿,蜜糖燒烤醬同勁多芝士,芝士多到滿瀉,食落完全唔會乾。批底又脆又厚薄適中,批邊就厚身少少不過仍然夠脆,咬落帶少少煙韌,真係幾出色。配料方面其實只要夠芝士實好食,芝士勁拉絲

第一次黎,當然要試招牌手拉薄餅同意粉。

蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿比薩 $128 另加一
蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿比薩

比薩切法係一開四大件不規則形狀,比薩用意大利進口00麵粉製作批底,薄脆批底上面有連皮雞件,紅洋蔥,菠蘿,蜜糖燒烤醬同勁多芝士,芝士多到滿瀉,食落完全唔會乾。批底又脆又厚薄適中,批邊就厚身少少不過仍然夠脆,咬落帶少少煙韌,真係幾出色。配料方面其實只要夠芝士實好食,芝士勁拉絲,配蜜糖燒烤醬味道都唔錯,唔會太濃味,食落亦帶甜酸菠蘿同爽脆洋蔥。如果烤雞件可以做到烤焗味道就更好。

墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽 $148 另加一

墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽

墨魚汁意粉看似細細碟,其實意粉份量唔少,成座山咁,係幼身spaghetti,質感都算al dente,醬汁睇落唔多,不過味道好夠,好有墨魚汁鹹香。海鮮主角係兩隻帶子,上面加有蟹籽,下面就係唔少蟹肉。帶子煎得外脆內嫩,好鮮甜。蟹肉亦都去哂殼,好鮮甜有蟹味。海鮮份量都唔少。最後上面灑上香草,整體食物嘅顏色配搭唔錯。
墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽

小食試左以下幾款。

自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98 另加一

自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬

自家製迷你蟹餅一客3件,圓咕嚕蟹餅下面用蒜香蛋黃醬固定,蟹餅炸得外脆內軟而帶蟹味,上面有少少清新菜苗,蒜香蛋黃醬非常好味道,質素好過同區另一蟹肉專門店出品。伴有新鮮沙律菜,車厘茄同檸檬一塊,可中和油膩感。

厚切薯條配松露醬 $68 另加一

厚切薯條配松露醬

薯條用咗個迷你鐵架再用張牛油紙包住上枱。厚切薯條熱辣辣炸起,唔係超脆嗰啲,但係食落啖啖澱粉質,份量好多吓。我哋叫左走鹽,上面灑上Parmesan芝士粉同香草,夠哂味,另上香滑松露醬,令啲薯條有勁滑口感,仲帶微微松露味,個醬我哋清哂唔夠餸薯條食。
Al Forno 雞翼

Al Forno 雞翼 $88 另加一

雞翼一客6隻,可揀海鹽和黑椒或水牛城口味,我哋揀左後者。雞翼好大隻,炸得皮脆肉嫩,個汁酸酸辣辣,好醒胃。配有幾條西芹,可沾另上嘅鹹香藍芝士醬食,我哋清埋個醬餸薯條食。

呢度既牛窩夫以韓國大熱Croffle為靈感,有鹹有甜,非常吸引!牛窩夫其實係將牛角包擺落窩夫機,熱壓成外脆內酥嘅格仔窩夫狀。我之前喺第二間韓式餐廳試過牛窩夫後就愛上左佢,鍾意佢酥脆多層嘅口感。

鰻魚配炒蛋牛窩夫 $118 另加一

鰻魚配炒蛋牛窩夫

大大條原條鰻魚上面加左木魚碎同香草,下面係超厚炒滑蛋,最底就係一件牛窩夫。雖然我哋擺左一陣先食,但係牛窩夫切落去都聽到切酥脆酥皮嘅聲,不過唔係一切就開,因為佢又帶煙韌口感,真係好正嘅口感。牛窩夫配厚身滑蛋真係更加正,而鰻魚又彈牙又厚肉,真係好豐富嘅日韓法fusion。伴有加左甜甜黑醋嘅新鮮沙律菜,車厘茄同檸檬一塊,更可以平衡油膩感。

意大利芝士莓莓牛窩夫 $78 另加一

意大利芝士莓莓牛窩夫

食完鹹牛窩夫,當然要食甜牛窩夫。意大利芝士莓莓牛窩夫係一塊牛角包形牛窩夫,上面灑上白糖霜,再有一大球意大利忌廉,上面插滿莓莓,即係士多啤梨片同藍莓,最後擠滿朱古力醬同玉桂醬。意大利忌廉非常厚滑,雖然冇雪糕配窩夫咁冰火兩重天,不過味道都唔錯,份量多到食唔哂。牛窩夫配朱古力醬同玉桂醬本身都夠好食。
Matcha Jingle Bean 牛窩夫

Matcha Jingle Bean 牛窩夫 $118 另加一

Matcha Jingle Bean 牛窩夫

Matcha Jingle Bean 牛窩夫造型突出,打卡一流。牛窩夫上面有一塊長方塊嘅抹茶雪糕加大量紅豆粒,上面仲有一大球濃厚意大利忌廉,再上面就係一個迷你窩夫脆筒,最後擠滿朱古力醬同玉桂醬,同灑上少量抹茶粉,伴有士多啤梨一粒切開兩邊。雖然抹茶雪糕質感較散,個人都係鍾意雪糕配窩夫多啲。呢份甜品口感味道勁複雜,有脆口窩夫脆筒,煙韌酥脆牛窩夫,冰凍抹茶雪糕,甜絲絲紅豆,同濃滑忌廉,仲有朱古力醬同玉桂醬。紅豆份量勁多,食落較甜。

Al Forno 提拉米蘇 $68 另加一

Al Forno 提拉米蘇

呢個提拉米蘇係招牌,幾飽都要試。手指餅兩層交錯疊起,居然係好脆口,好驚喜。上面既忌廉超厚滑,又夠重手,帶濃厚咖啡味同芝士味,我忍唔住要清哂。上面灑上朱古力粉,仲有一粒新鮮士多啤梨同藍莓點綴,最後擠左朱古力醬同玉桂醬。呢個甜品定價算抵。
Al Forno 提拉米蘇

最後係兩杯飲品,跟餐加$30。

自家製士多啤梨醬 跟餐加$30 另加一

自家製士多啤梨醬

自家製士多啤梨醬應該係鮮奶加士多啤梨醬,上面有一大pat濃滑厚身忌廉配一粒好靚用新鮮士多啤梨砌嘅玫瑰花。飲落完全唔甜,主要係奶味,帶微微士多啤梨味。
自家製士多啤梨醬

髒髒朱古力 跟餐加$30 另加一

髒髒朱古力只有熱飲,係熱朱古力底上面有一層奶泡,灑上黑白朱古力碎同朱古力粉,面頭再燒焦左佢。飲落唔算太膩或過甜,下底沉左好多朱古力碎。飲完個嘴都唔會太污糟。
髒髒朱古力

髒髒朱古力

今次安排坐喺門口位置,對住街景食飯,感覺唔差。服務快捷,上菜迅速,用餐時間75分鐘。總括而言,食物唔錯,牛窩夫菜式夠特別,價錢合理,下次希望試其他新野。
2022-03-28
Type of Meal