今日我們同好朋友一日遊同食完晚飯之後,我們話想一齊食埋B仔涼粉先走,所以我們就去咗教育路大坑渠側嘅「佳記甜品」食甜品!我們叫咗芒果糯米卷嘅外皮沾滿椰絲,質感好煙韌軟綿,包著大大件嘅芒果肉,真係好正呀!B仔涼粉差唔多係每檯都必叫㗎,因同以前一樣都係咁大盆同都係用多款水果西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜、木瓜、荔枝、龍眼、蜜桃、奇異果、香蕉、椰果、蘆薈等等等等⋯⋯堆砌而成,所以賣相非常色彩繽紛吸引,仲有最底層嘅就係涼粉,再加埋啲花奶,食落真係透心涼,最啱而家炎炎夏日嘅天氣食!芒果西米撈嘅表面除咗有啲芒果冰之外,仲有好大「嚿」嘅芒果肉!紅毛丹冰有好多粒香甜大大粒嘅紅毛丹,再加埋香濃嘅椰汁,味道相當夾!木瓜鮮奶嘅木瓜非常香甜,奶味超濃郁,而且有齒頰留香嘅感覺!芒果冰最初落單嗰陣唔知道芒果西米露表面都係有芒果冰,所以變咗好似有啲重複咗咁,但都係一樣好好味!
我們叫咗芒果糯米卷嘅外皮沾滿椰絲,
質感好煙韌軟綿,包著大大件嘅芒果肉,
真係好正呀!
木瓜鮮奶嘅木瓜非常香甜,奶味超濃郁,而且有齒頰留香嘅感覺!
芒果糯米卷/B仔涼粉/芒果西米撈/紅毛丹冰/木瓜鮮奶/芒果冰
B仔涼粉
芒果西米撈