2014-05-18
1946 views
去過水月既人都知,水月每個月都會轉小小所以真係一期一會今次我係食5月menu,$528免加一,set有8樣野無花果帶子柚子沙律,帶子切片配上柚子汁,清新鮮味加埋新鮮無花果,作為前菜十分合適珍珠蠔波配泰式蟹肉沙律,蠔波係用蠔既水份整成,好重蠔味,好得意,配上蟹肉,蛋,蕃茄,味道出色另外叫左個煙燻口水鴨胸,鴨好嫩滑,加上口水汁,好惹味,追住食煙燻高湯鮑魚,鮑魚用清酒同高湯煮,配日本海苔同鮮淮山,打開有煙,就係用黎煙燻個鮑魚,煙燻左令鮑魚味道更好,層次更豐富。脆香鱈場蟹鉗,外貌先聲奪人,用蟹殼做裝飾,用得蟹殻裝飾,緊係食蟹,重要無炸鉗,啖啖肉,唔係用粉同蟹肉整出黎,真係用蟹鉗肉去炸,食得到,睇得到一絲絲既蟹肉,正~腐皮窩巴魚湯配櫻花蝦茶包,依道菜真係好驚喜,係盅上面既係鍋巴,腐皮,放係到一陣,個腐皮就會軟化,之後就會同鍋巴一齊跌落去魚湯,魚湯好鮮,再加埋櫻花蝦茶包,入湯就會溶,蝦味溶入魚湯,更顯鮮味。青檸泡泡,酸酸地,一啖仔,好醒胃主菜可以選擇羊,豬,牛或者帶子我自己叫左燒bb牛仔扒配蒜蓉泥,牛仔扒平時少地方有,就算有都好貴,見加錢有得轉,所以一於叫牛仔。牛仔因為重飲緊奶,未食糧草就屠,所以
所以真係一期一會
今次我係食5月menu,$528免加一,set有8樣野
無花果帶子柚子沙律,帶子切片配上柚子汁,清新鮮味加埋新鮮無花果,作為前菜十分合適 珍珠蠔波配泰式蟹肉沙律,蠔波係用蠔既水份整成,好重蠔味,好得意,配上蟹肉,蛋,蕃茄,味道出色 另外叫左個煙燻口水鴨胸,鴨好嫩滑,加上口水汁,好惹味,追住食 煙燻高湯鮑魚,鮑魚用清酒同高湯煮,配日本海苔同鮮淮山,打開有煙,就係用黎煙燻個鮑魚,煙燻左令鮑魚味道更好,層次更豐富。 脆香鱈場蟹鉗,外貌先聲奪人,用蟹殼做裝飾,用得蟹殻裝飾,緊係食蟹,重要無炸鉗,啖啖肉,唔係用粉同蟹肉整出黎,真係用蟹鉗肉去炸,食得到,睇得到一絲絲既蟹肉,正~ 腐皮窩巴魚湯配櫻花蝦茶包,依道菜真係好驚喜,係盅上面既係鍋巴,腐皮,放係到一陣,個腐皮就會軟化,之後就會同鍋巴一齊跌落去魚湯,魚湯好鮮,再加埋櫻花蝦茶包,入湯就會溶,蝦味溶入魚湯,更顯鮮味。 青檸泡泡,酸酸地,一啖仔,好醒胃
主菜可以選擇羊,豬,牛或者帶子
我自己叫左燒bb牛仔扒配蒜蓉泥,牛仔扒平時少地方有,就算有都好貴,見加錢有得轉,所以一於叫牛仔。牛仔因為重飲緊奶,未食糧草就屠,所以肉質重未轉,重係白肉,食落好嫩,但因為係bb,所以無成年牛禁重牛味,但真係好嫩。 最後係雪糕糖波,外層係糖,敲開糖殻,入面就係雪糕,個殻之後就變左好似topping,加埋朱古力泥,正~ 好好味既一餐,最緊要係好抵食。