2021-06-20
講起手工意粉店相信有唔少人都會諗起Pici,佢地嘅menu好簡單,前菜、意粉、意粉、意粉!薄餅、牛扒呢啲西餐廳常見菜色一律欠奉,好多人黎到就係食一碟意粉再食件Tiramisu,或者飲杯酒,好chill~🐰Tagliolini truffle $180呢到嘅意粉全都係手工製,更加係選用最有意大利風味嘅食材製成,例如Tagliolini就係用意大利00麵粉同埋蛋香最濃嘅意大利雞蛋🥚去製作。意粉上面舖滿松露,一上枱已經聞到好香嘅松露味,不過撈埋意粉食其實無咩味🤣意粉食落去煙韌有彈性,可以食到明顯嘅蛋味。佢嘅醬汁都係松露製成,但食落其實松露味唔重,而且偏油,所以即使意粉掛汁咁食都主要係食到意粉嘅原味🍝佢唔係個啲味道好豐富好有層次嘅意粉,反而味道簡單而純粹,係一碟相當簡潔優雅嘅意粉。🐰 Ravioli Carbonara $130呢個有啲失望😟見到佢呢個樣就expect佢嘅ravioli入面係流心嘅蛋黃,奈何最後切開每一粒都係好實咁🤣雲吞皮偏厚,而入面嘅蛋黃唔單至結身仲相當鹹,好似食緊芝士醬🧀咁,再配埋面頭嘅Parmesan cheese 同煙肉,就更加鹹啦~而且另一碟意粉都係偏油,所以食到一半
🐰Tagliolini truffle $180
🐰 Ravioli Carbonara $130
呢個有啲失望😟見到佢呢個樣就expect佢嘅ravioli入面係流心嘅蛋黃,奈何最後切開每一粒都係好實咁🤣雲吞皮偏厚,而入面嘅蛋黃唔單至結身仲相當鹹,好似食緊芝士醬🧀咁,再配埋面頭嘅Parmesan cheese 同煙肉,就更加鹹啦~而且另一碟意粉都係偏油,所以食到一半就有啲膩,會比較建議試其他類型嘅意粉🌞
🐰Tiramisu $60
好食!好食!好食!
宜家諗起都想食啊🤯🤯🤯佢地個Tiramisu比較多mascarpone cheese,
Cheese同蛋糕嘅比例大約係2:1,芝士幼滑帶奶香,蛋糕有濃濃嘅咖啡味,而且仲好濕潤,配埋表面香濃嘅可可粉,絕對可以一個人獨享一杯!
前排食過同樣好受歡迎嘅Invotini,同樣係手工意粉餐廳,我會比較鍾意Pici,一黎係佢氣氛好啲好有意式小館嘅感覺,二黎係佢嘅菜色設計亦比較傳統有意大利風味,唔係間間意大利餐廳會見到,推薦🍴