2019-04-12
我諗好多人都試過,有時人有三急,但又搵唔到廁所(係真係去得果啲…),真係心急如焚!同一道理,雖然依家越黎多越多素食餐廳,不過未去到區區都有,有時肚餓想食起素上黎,真係搵廁所便便重容易…!係呢啲咁危急既關頭,大家首先保持冷靜先,然後試下留意下,應該好似可能梗有一間係左近既大快活,除非冇。當然,我講緊既唔係大快活廁所,係佢地既素菜飯。冇錯,今次被掃既係大快活,重一次哂佢冷,開哂三款素菜飯黎見我!1) 南瓜汁藜麥雜菜餅飯2) 咖哩雜菜蛋飯(可走蛋)3) 野菌汁雜菜玉子豆腐飯明眼人一睇就知道個common factor係「雜菜」,總之就係一定有雜菜、雜菜同雜菜。食野先食殼,不過其實個殼就冇咩好介紹,都係大快活果隻橙囉。全港咁多間大快活,有大有細,呢間都算舒適,人唔會好多或好嘈。OK,事不宜遲!尤其呢啲便意去到樽頸位既時候!直接見佳麗吧~第一位出場既係南瓜汁藜麥雜菜餅飯。首先啲色水都唔錯啦。所謂雜菜就係四季豆、紅椒同椰菜花。主角當然係個藜麥雜菜餅,嗯~口感有啲「實」,配埋南瓜汁其實都唔錯既,至於藜麥呢啲咁「貴」既材料,真係搵唔到幾多粒。跟住就到咖哩雜菜蛋飯。其實一直都覺得大快活既咖哩好食過大X樂
真係搵廁所便便重容易…!
當然,我講緊既唔係大快活廁所,係佢地既素菜飯。
1) 南瓜汁藜麥雜菜餅飯
2) 咖哩雜菜蛋飯(可走蛋)
3) 野菌汁雜菜玉子豆腐飯
食野先食殼,不過其實個殼就冇咩好介紹,都係大快活果隻橙囉。
OK,事不宜遲!尤其呢啲便意去到樽頸位既時候!
直接見佳麗吧~
首先啲色水都唔錯啦。所謂雜菜就係四季豆、紅椒同椰菜花。
至於藜麥呢啲咁「貴」既材料,真係搵唔到幾多粒。
其實一直都覺得大快活既咖哩好食過大X樂或者美X果啲,因為唔會辣,而且又真係幾香滑。
而呢個主打雜菜既飯當然係會full啲啦!除左四季豆、紅椒同椰菜花,重有茄子、唓喱茄、南瓜、綠豆同薯仔。
唔食蛋既朋友記得叫走蛋呀。
雜菜都係果啲,都懶得copy&paste喇~就好似依家有啲明星個樣咁,都係差唔多。
不過個野菌汁係唔錯,幾香濃,最好係可以叫多汁。至於主角既玉子豆腐就…都係咁啦~
總括黎講係食得過架喎,尤其當身邊都係肉肉肉既食店,就似沙漠中既一朵紅玫瑰一樣。
另外其實以前大快活曾經同Green Monday合作過,果一系列既素食真心好食,有中有西,而且有創意,唔知咩原因突然冇哂,可惜可惜!